Meduňka

Je to jedna z našich nejlepších kuchyňských bylin. Listy mají silnou kořennou a osvěžující citronovou chuť. Je to trvalá rostlina, která má malé nároky a mnoha slaným pokrmům poskytuje typickou, nenapodobitelnou kořennou příchuť. Její účinek působí proti nachlazení, migrénám, žaludečním potížím a ženským nemocem.

Meduňka pochází z Orientu a je známa po celém Středomoří.

Meduňka má vejčité listy s lesklým povrchem. Daří se jí dobře na okně i na balkóně. V kořenáči je však třeba dalšího jara vysadit novou sazenici. Na balkóně a na zahradě se ze tří až čtyř rostlin stane brzy keř. Sázíme časně z jara. Meduňce se nejlépe daří v písčité, humusní a lehce hlinité zemi, musí mít sucho a slunce. Hnojivo jí prospívá právě tak jako lehce přikrytí zemí nebo větvemi. Roste až do výši 100 cm.

Již první listy můžeme otrhávat. Je možno ji sklízet od jara do podzimu pro denní potřebu. Listy se také mohou sušit. Odřezává se asi 8 – 10 cm nad zemí. Nať se rychle suší na vzdušném, suchém a stinném místě. Doba sklizně je v červnu až srpnu.

Meduňka patří do zelených salátů, k zeleninám a míchaným salátům. Je vhodná ke kořenění houbových pokrmů, zvěřiny, drůbeže, do bylinkových polévek, k rybám. Hodí se ke všem zeleninám, jež snášejí mírně kyselou příchuť. Zvláště dobrou příchuť dává všem studeným omáčkám, kečupům, bylinkovým tvarohům.

Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist