Libeček

Je to zahradní rostlina, která dosahuje stáří 10 – 15 let a z níž může vyrůst keř o výšce jednoho až dvou metrů. Mnohem aromatičtější než listy jsou masité hlízy, které se po 2 – 3 letech vyhrabují, suší a jemně rozemílají.

Libeček se může vysazovat již v dubnu, ale také ještě v září. Vyžaduje poněkud vlhkou, výživnou, dobře pohnojenou půdu a slunné až pohostinné místo. Sklízejí se jen takové listy, které voní a chutnají jako celer. Je možno ho sušit, ale ztrácí tím mnoho své osobité vůně.

Vzhledem k tomu, že chuť libečku je velmi intenzivní, nemají se listy vařit společně s jídlem. Používáme-li tuto bylinkou syrovou, musí se dávat velmi šetrně a spolu s ostatním kořením. Libeček je chutný v zelenině, v drůbeži, v rybích, masových a zeleninových vývarech, ve všech omáčkách, zvláště v bešamelové a v tmavých omáčkách k pečeni, v bylinkovém másle, v marinádách, v zelených a míchaných salátech, v rýži, ve skopovém, hovězím a sekaném mase.

Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist