Petrželka

Je to jedna z nejlepších bylinek vhodných pro kuchyňské použití, protože je vhodná ke všem slaným pokrmům – a to i jako ozdoba. Každý ví, jak petržel chutná a jak vypadá. Avšak každý už neví, že petrželka s hladkými listy chutná pikantněji než ta s kadeřavými listy. To je také důvodem, abychom na okně, na balkóně či na zahradě pěstovali hned dva druhy petrželky – hladkou a kadeřavou. Sází se časně zjara.

Ještě je také kořenová petržel, u které sklízíme hladké listy a také hlízy, které kromě celeru, lilku a tykve patří k zelenině do polévky.

Správná zem k pěstování petrželky má být poněkud těžká, výživná a mírně vlhká. Petrželka snese plné slunce, až polostín. Zem kolem bylinky je třeba častěji kypřit a dobře zalévat. Asi po třech týdnech je možno vidět první výhonek, po dalších čtyřech týdnech je petrželka zralá ke sklizni. Při řezání musíme dát pozor na to, abychom srdcovité listy nepoškodili, proto ořezáváme vždy vnější stvoly. Zahradní petrželka se urodí i druhý rok a ještě i později. Do kořenáče a na balkón se musí petržel vždy znovu vypěstovat. Kvetoucí petrželka nemá žádné aroma.

Nadrobno pokrájenou petrželí posypáváme pokrmy až bezprostředně před podáváním jídla. Je ji však možno dobře uchovávat v ledničce.

Petrželka patří do všech polévek, zelenin, masitých a rybích rožněných pokrmů, do vaječných pokrmů, majonéz a do bramborových pokrmů.

Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Zdravá strava je základ

Poznejte léčivou sílu oříšků, luštěnin a semínek.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist