Chlebový kvas

Suroviny

celozrnná žitná mouka
převařená voda teplá 28-30°C

ukázka receptu Chlebový kvas
Posunovut vlevo
ukázka receptu Chlebový kvas
Posunout vpravo

Postup

Kvalitní kvas vznikne nejdříve 10. den, ale použít se dá již od 4. dne. V tom případě při přípravě chleba přidáme asi 5 g čerstvého droždí. První dny kvas páchne, ale vydržte.
1. den: V litrové sklenici (v případě potřeby použijeme sklenici o větším objemu) rozmícháme 100 g mouky ve 125 ml vody. Sklenici přikryjeme látkovým ubrouskem nebo utěrkou a necháme stát na místě teplém 21-23°C.
2. den přidáme 50 g mouky a 125 ml převařené vlažné vody, promícháme, přikryjeme a necháme na teplém místě stát.
3. den přidáme 50 g mouky a 60 ml převařené vlažné vody, promícháme, přikryjeme a necháme stát na teplém místě.
4. den a další dny podle potřeby opakujeme postup jako u 3. dne.
Již 4. den má být kvas nakyslý a vypadat jako řídké těsto. Můžeme jej uchovávat v lednici ve sklenici přikryté látkovým ubrouskem upevněným gumičkou, v tom případě 1-2x týdně odebereme 2/3 kvásku, doplníme 50 g mouky a 60 ml vlažné vody a promícháme. Můžeme jej i zmrazit – před použitím jej pak necháme povolit a rozmícháme ho s vlažnou vodou.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 9,342x

Hodnocení receptu: Počet hodnotících uživatelů 5.60 (počet: 5) 5.60 5 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Chlebový kvas


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist