Perníková chaloupka

Suroviny

7 hrnků hladké mouky
2,5 hrnku pískového cukru
1 a 1/4 hrnku rozpuštěného medu
1 a 1/4 kostky másla
3 lžičky perníkového koření (příp. 2 lžičky mleté skořice)
na špičku nože tlučeného hřebíčku
trochu tlučeného kardamonu
trochu muškátového květu
trocha tlučeného nového koření
5 - 6 lžic kakaa
3 lžičky jedlé sody
2 - 3 lžíce rumu
2 vejce
hladká mouka na vyválení těsta
tuk na potření plechu

recept nemá fotografii

Postup

Med s cukrem a máslem rozehříváme za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí. Poté směs necháme vychladnout. Do vychladlé směsi přimícháme vejce, mouku smíchanou s kořením a kakaem a promícháme. Přidáme sodu rozmíchanou v rumu a těsto hněteme tak dlouho, dokud není pevné a snadno formovatelné. Pokud bude měkké a lepivé, přidáme ještě trochu hladké mouky.

Těsto zabalíme do fólie a necháme nejméně 4 hodiny v lednici, nejlépe ale přes noc. Potom z těsta vyválíme na pomoučeném válu plát silný 5 - 6 mm a ostrým nožem z něj vykrojíme jednotlivé díly chaloupky. Na střechu dva obdélníkové díly o rozměrech 10 x 22 cm a na boční stěny dva obdélníky o rozměrech 15 x 22 cm. Z posledních dvou obdélníků přiřízneme šikmo od středu kratší strany k delším stranám štít ve tvaru trojúhelníku tak, aby jeho odvěsny měřily 13 cm. Zbytky těsta spojíme dohromady, prohněteme a znovu vyválíme plát silný 5 - 6 mm. Vykrojíme z něj obdélníkovou základnu o rozměrech přibližně 20 x 30 cm a čtyři obdélníky o rozměrech 3 x 4 cm, které použijeme na komín. Ve dvou z nich vyřízneme trojúhelníkový zářez, abychom komín lépe posadili na střechu. Ze zbývajícího těsta vykrojíme stromečky nebo plot. Jednotlivé části položíme na tukem potřený plech. Teprve na plechu v obou bočních stěnách chaloupky vyřízneme dvě okna velká 4,5 x 6 cm a vyříznuté obdélníčky těsta překrojíme na poloviny. Dáme je na plech a upečené použijeme jako okenice.

V jedné boční stěně vyřízneme dveře o velikosti 6 x 9 cm a nad dveřmi vykrojíme malé srdíčko. Vyříznutý obdélník dáme na plech a po upečení použijeme jako dveře. Plechy postupně dáváme do středně vyhřáté trouby a díly chaloupky upečeme do zlatohněda.

Na plechu necháme trochu vychladnout, poté je opatrně přeneseme na kovovou mřížku a necháme zcela vychladnout. Po úplném vychladnutí slepíme chaloupku částí bílkové polevy, zahuštěné takovým množstvím moučkového cukru, aby vznikla velmi hustá hmota.

Nejprve přilepíme na perníkový plát základny boční a štítové stěny a do bílkového pojidla vmáčkneme proužky z kartonového papíru o rozměrech 3 x 10 cm, uprostřed lehce naříznutých, aby se daly snadno ohýbat. Než bílkové pojidlo uschne, opřeme stěny např. o láhve, aby se chaloupka nezbortila. Potom výše uvedeným způsobem přilepíme střešní plochy, okenice a dveře. Slepíme také komín a přilepíme ho na hřeben střechy. Vše necháme dobře zaschnout. Nakonec chaloupku ozdobíme cukrovou polevou. Vlijeme jí do mikrotenového sáčku s odstřihnutým růžkem. Polevou ozdobíme hrany komínu, střechy, okenic a na střeše vyznačíme tenkou linkou tašky ve tvaru krajky. Posypeme-li střechu po dokonalém zaschnutí polevy moučkovým cukrem, bude zimní efekt dokonalý. Na základnu přilepíme bílkovým pojidlem také stromy nebo plot a rozvněž je ozdobíme polevou. Stromy můžeme nejdříve polít polevou, do které jsme přidali zelené potravinářské barvivo, větve ozdobíme barevným cukrovým sypáním.

Pokud se nám zdá vykrajování oken a dveří náročné, nastříkáme okna a dveře bílou polevou na upečené pláty těsta ještě před slepením chaloupky.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 3 035x

Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Perníková chaloupka


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist