Křupavá krůta

Suroviny

1 krůta (asi 3 kg)
2 jablka
3 cibule
5 lžic másla
200 g brusinek
150 ml šťávy z brusinek
1 lžička nasekané šalvěje
3 lžíce medu
svazek bylinek do polévky
1 l drůbežího vývaru (může být instant)
4 lžíce zakysané smetany
sůl, pepř

recept nemá fotografii

Postup

Krůtu omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na hranolky. Cibule oloupeme, 2 nakrájíme nadrobno a třetí na kolečka. Kolečka cibule a jablka podusíme na 2 lžících másla. Přidáme polovinu brusinek, šalvěj, med, vše promícháme a směsí (neboli nádivkou) naplníme krůtu. Bylinky do polévky opereme a nasekáme. Troubu předehřejeme na 220°C. Na rozehřátém másle krátce orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, nasypeme ji do pekáče, položíme na ni krůtu a vložíme do trouby. Po 15 minutách snížíme teplotu na 180°C a pečeme ještě zhruba další 3 hodiny. Po první hodině přidáme zbylé brusinky. Během pečení krůtu průběžně přeléváme výpekem a podléváme vývarem. Když je krůta upečená (poznáme podle toho, že se maso snadno odděluje od kostí), vyjmeme ji a naporcujeme. Do vypečené šťávy lehce vmícháme zakysanou smetanu a brusinkovou šťávu a krátce prohřejeme.
Krůtu servírujeme s nádivkou, přeléváme výpekem, jako přílohu podáváme vařené brambory a čerstvou zeleninu.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 8 392x

Hodnocení receptu: Počet hodnotících uživatelů 5,80 (počet: 5) 5,80 5 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Křupavá krůta

Zdena: 28. července 2016
Opraveno.
Jmenuji se take Zdena: 25. listopadu 2015
Recept me zaujal ale kdyz jsem ho chtela zkusit, zjistila jsme ze nevim na co tak je 150 ml brusin. stavy. V popisu se nevyskytuje pouziti.
anonym: 31. prosince 2009
Tady někdo neumí číst - v komentářích je jasně připsáno, že informace o nádivce jsou v receptu v 5. větě. Tudíž reakci na tyto stránky nechápu, nikdo Vás nenutí na ně chodit ...
anonym: 31. prosince 2009
A ta nádivka? Asi jste ji zapomněli napsat, což není dost dobré pro tyto stránky.
anonym: 21. března 2008
Zmiňujeme - je to ta jablková směs, kterou plníme krůtu (viz 5. věta).
anonym: 21. března 2008
Zajímalo by mě s jakou nádivkou se křupavá krůta podává? Nevídím zde, že byste to zmiňovali.

Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Recepty

Nejlepší recepty z české i světové kuchyně, pro vaši domácí pohodu!

Brousky na nože

Kvalitní brousky na kuchyňské nože zakoupíte na Tescoma.cz!

Utopenci

Recept na nejlepší utopence jaký jsme kdy našli.

Catering Praha

Kvalitní catering, který vás překvapí skvělým jídlem a servisem.

Kuchyně na míru Ostrava

Vylepšete vzhled vaší kuchyně, Moderní kuchyně na míru od Šimčáka.

Odšťavňovače

Odšťavňovač - zdraví, které si můžete koupit. Výběr špičkových značek.

Restaurace Klatovy

Baječné jídlo, výhodná meníčka to je Ambrosia restaurace v Klatovech.

Tvorba stránek Brno

Tvorba webových stránek v Brně včetně SEO optimalizace.

Vestavěné skříně Olomouc

Už žádný kompromis, nechce si udělat vestavné skříně na míru.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!