Lečo po celý rok

Suroviny

1 kg paprik
750 g rajčat
4 větší cibule
2 vejce
olej (sádlo)
sůl
400 g uzeniny
1 rajský protlak

recept nemá fotografii

Postup

Nejdůležitější je nákup správných paprik. Pokud máme na výběr, kupujeme žlutozelené papriky, z nichž některá občas pálí. Alespoň jedna pálivá paprika je skoro nutná, aby lečo dostalo tu správnou chuť. Rajčata mohou být i měkká (konzerva rajčatového protlaku může nahradit část rajčat). Uzeninu lze nahradit např. sojovým masem nebo ji úplně vypustit. Ze všeho nejdříve si připravíme všechnu zeleninu. Cibule oloupeme a nakrájíme na větší kostičky nebo na kolečka. Papriky zbavíme jader, opláchneme a nakrájíme na širší proužky. V tomto okamžiku si dáme do většího kastrolu rozpálit olej či sádlo a do horkého vhodíme nakrájenou cibuli. Jakmile trochu zesklovatí, přidáme papriku, zamícháme a zakryjeme pokličkou. Mezitím rychle krájíme rajčata na dílky a občas papriku zamícháme. Měla by pustit trochu tekutiny - v tomto okamžiku k ní přidáme rajčata, opět zamícháme a necháme dále dusit. Krájíme si uzeninu na kostky či plátky a přidáváme ji v okamžiku, kdy jsou rajčata již hodně rozměklá. Nakonec posolíme, vmícháme dvě vejce a jakmile ztuhnou, můžeme lečo podávat. Samozřejmě s čerstvým chlebem.
Při přípravě leča lze snadno improvizovat podle situace. Výše popsané lečo se dá dobře vařit v létě a na podzim, kdy je dostatek cenově přijatelných paprik a rajčat. Jakmile cena této zeleniny začne stoupat, je možné nahradit část paprik např. cuketou a část rajčat konzervou rajského protlaku. Jinou variantou je příprava leča ze zmrazené zeleniny na lečo (pro čtyřčlennou rodinu je však třeba koupit tři balíčky). Zeleninu nikdy před použitím nerozmrazujeme a dbáme na to, aby i ve zmrazeném stavu byla sypká. Trochu nevýhodou zmrazené zeleniny na lečo je to, že už obsahuje i cibuli a suroviny nelze přidávat postupně. Přesto začínáme stejně, rozpálíme olej a dáme na něj zpěnit cibuli. Potom přisypeme zmraženou zeleninu a mícháme. Lečo v zimě nebo na jaře, to je příjemná změna v jídelníčku.
Lečo se dá udělat i se sojovým masem. V tomto případě použijeme sojové maso ve tvaru růžových kostek, ráno je povaříme 30 minut v masovém vývaru v odkrytém hrnci. Vodu slijeme a z kostek ji ještě trochu vymačkáme. Necháme je vychladnout a dále je používáme při přípravě leča stejně jako uzeninu.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 2 767x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Lečo po celý rok


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist