Čočka na kyselo

Suroviny

500 g suché čočky
50 g sádla
30 g cibule
40 g hladké mouky
1/4 l vývaru
půl bobkového listu
trochu tymiánu
sůl
ocet (nebo citrónovou šťávu)

recept nemá fotografii

Postup

Čočku přebereme, opereme a namočíme asi na dvě až čtyři hodiny do studené (neosolené!) vody. Potom ji v téže vodě vaříme pod pokličkou do měkka. Můžeme také použít předvařenou čočkou, potom postupujeme podle návodu na obalu výrobku. V kastrole připravíme ze sádla, drobně nakrájené cibule a mouky světlou jíšku, podlijeme ji trochu vývarem, okořeníme bobkovým listem a tymiánem a krátce povaříme. K povařené jíšce potom přidáme uvařenou čočku, okyselíme octem nebo citrónovou šťávou, osolíme, promícháme a krátce povaříme. K čočce se často podává plátek uzeného masa, nebo je možné ji doplnit volským okem, opečenou uzeninou, kyselou okurkou apod. Povrch čočky můžeme ozdobit (a čočku také ochutit) osmaženou cibulkou.
Poznámka:
Místo bobkového listu a tymiánu, lze čočku okořenit mletým pepřem a trochou nastrouhané citrónové kůry. Moje maminka dělávala také úspornou variantu čočky na kyselo. Uzené maso a kyselé okurky nakrájela na kostičky a vmíchala je do horké čočky. Povrch potom ozdobila smaženou cibulí.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 1,739x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Čočka na kyselo


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist