Gratinovaný květák

Suroviny

1 květák
1 malá brokolice
200 g másla
150 g hladké mouky
500 ml vývaru
250 g nivy
sůl
bílý pepř
muškátový květ
strouhanka na vysypání mísy

recept nemá fotografii

Postup

Brokolice by mělo být méně než květáku - asi 1/4 z celkového množství. Brokolici i květák očistíme, rozdělíme na větší růžičky, uvaříme v osolené vodě skoro doměkka (rozhodně se nesmí při vyjmutí rozpadat - spíše ponecháme tužší, protože bude následovat ještě další tepelná úprava), vyjmeme a necháme vychladnout. Také vývar např. ze zeleninové nebo masové kostky si připravíme předem a necháme ho vychladnout. Zapékací misku vytřeme kouskem másla a vysypeme strouhanou houskou. Nivu nastrouháme na nudličky na okurkovém struhadle. Potom si na hlubší pánvi připravíme bešamelovou omáčku - nejdříve rozpustíme máslo, vmícháme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku. Potom postupně podléváme studeným vývarem a stále mícháme, necháme několik minut provařit. Nakonec přidáme sůl, bílý pepř a trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Bešamelová omáčka na zapékání by měla být poměrně hustá. Růžičky uvařené brokolice a květáku případně rozdělíme ještě na menší kousky (záleží na individuálním vkusu a chuti) a vložíme je do zapékací misky. Posypeme nastrouhanou nivou a proložíme bešamelovou omáčkou. Zapékáme v troubě při 200 stupních C do chvíle, kdy pokrm začne na povrchu červenat. Podáváme s okurkovým salátem, trváme-li na příloze, tak s vařeným bramborem.
Poznámky:
Pokud máte malé zapékací či gratinovací misky o obsahu jedné porce, lze je také použít. Potom jídlo servírujeme přímo v této misce (pozor na spálení!).
Jde o zeleninový pokrm dostupný nejen v letní sezóně, ale i v zimě, protože náklady na něj jsou stále nižší než na pokrm s masem.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 1 710x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Gratinovaný květák


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist