Koláč s ovocem a s ořechy

Suroviny

150 g sušených meruněk
3 lžíce rumu
1 mražené listové těsto (plátky)
250 g modrého hroznového vína
250 g zeleného hroznového vína
500 g jablek
500 g hrušek
1 velký citrón
250 g másla
250 g moučkového cukru
600 g hladké mouky
150 g nahrubo nasekaných ořechů
1 prášek do pečiva
6 vajec
sůl
1 žloutek

Poleva:
150 g moučkového cukru
3 lžíce citrónové šťávy
½ bílku

recept nemá fotografii

Postup

Sušené meruňky vložíme do menší misky a zakapeme rumem. Máslo nakrájíme do jiné misky na tenké plátky a necháme si ho změknout (bude se dobře třít). Plátky listového těsta rozložíme na pomoučeném vále vedle sebe a nechám trochu změknout. Připravíme si i plech na pečení, vytřeme ho tukem a vysypeme hrubou moukou.

Poté se věnujeme přípravě ovoce. Hroznové víno omyjeme, necháme okapat, kuličky přepůlíme a odstraníme jadérka. Jablka a hrušky také opláchneme, rozkrojíme na čtvrtky a odstraníme jádřince. Poté kousky rozkrájíme napříč na silnější plátky a promícháme je se šťávou a nastrouhanou kůrou z jednoho citronu a se sušenými meruňkami.

Změklé máslo třeme, postupně do něj vmícháme moučkový cukr, sůl a jedno vejce za druhým. Do odvážené mouky promícháme prášek do pečiva a přidáme to postupně k utřenému máslu s cukrem. Nakonec také po částech přidáme připravenou směs ovoce a ořechy. Hmotu rovnoměrně rozetřeme na připravený plech. Listové těsto rozválíme válečkem do velikosti použitého plechu a opatrně ho za pomoci válečku přeneseme na těsto na plechu. Upravíme případně tvar tak, aby zakrylo celý plech, okraje lehce přitlačíme. V hrnečku si rozšleháme žloutek s trochou vody a mašlovačkou potřeme povrch koláče. Koláč na několika místech propíchneme vidličkou a vložíme ho do trouby vyhřáté na 190 stupňů C. Pečeme asi 30 až 40 minut.
Ke konci pečení si připravíme polevu utřením cukru, citronové šťávy a kousku bílku. Touto polevou potřeme ještě horký koláč. Jakmile trochu vychladne, krájíme ho na kousky a podáváme ještě vlažný, ozdobený šlehačkou.

Poznámky:
Zatím jsem nevyzkoušela, vhodnější bude doba, až bude dostatek ovoce. Ale když jsem tento recept objevila, neodolala jsem. Jistě bude ideální pro větší rodiny, a to zejména v době, kdy je všechno použité ovoce levné a běžně k dispozici.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 1 686x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Koláč s ovocem a s ořechy


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist