Ovocný dort pod sklem

Suroviny

Těsto:
3 vejce
150 g cukru krupice
175 g polohrubé mouky
100 ml oleje
1 lžička citronové šťávy
½ prášku do pečiva

Náplň a poleva:
500 g hroznového vína
100 g rybízu (malin, ostružin)
2 zakysané smetany
4 lžíce cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 čirá poleva na dorty extra tuhá (Dr.Oetker)
2 lžíce meruňkové zavařeniny

recept nemá fotografii

Postup

Nejdříve si upečeme dortový korpus. Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme olej, citrónovou šťávu a promícháme. Mouku smísíme s práškem do pečiva, ušleháme tuhý sníh z bílků. Do žloutkové hmoty střídavě vmícháváme mouku a sníh. Formu na dort o průměru 28 cm vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto do ní rovnoměrně rozetřeme a pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů C. Po upečení necháme vychladnout. Můžeme také koupit korpus hotový, příprava se nám tím zkrátí.
Do zakysané smetany vmícháme oba druhy cukru, dortový korpus rozdělíme podélně na poloviny. Jednu polovinu natřeme zakysanou smetanou, druhou na ni přiklopíme a tence potřeme povrch meruňkovou zavařeninou. Zavařenina nám jednak zatáhne póry dortového korpusu, jednak udělá hezký barevný podklad pod hroznové víno. Naplněný dortový korpus vrátíme do formy.
Kuličky hroznového vína pokrájíme na poloviny a poklademe na povrch potřený meruňkovou zavařeninou. Hezky vynikne, když máme třeba pár ostružin nebo trochu jinak barevného ovoce (i zmraženého) a zpestříme jím dort. Podle návodu na obalu si připravíme polevu na dorty. Abych dosáhla tuto hezkou polevu jako sklo, používám extra tuhé želé (pro tento případ žluté barvy). Práškovou směs nejdříve nasucho promísíme se dvěma lžícemi cukru, potom rozmícháme v půl litru vody a za stálého míchání přivedeme do varu. Ihned odstaviíme a za občasného míchání necháme asi 10 minut zchladnout. Nejdříve vytvoříme na povrchu dortu velmi tenkou vrstvu želé (stačí pokapat lžící) a necháme chvilku zatuhnout. Potom nalijeme zbývající želé a necháme v chladnu ztuhnout (trvá asi 1 až 2 hodiny).
Před podáváním můžeme ozdobit šlehačkou.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 1 609x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Ovocný dort pod sklem


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist