Litý švestkový koláč

Suroviny

Čerstvé švestky
400 g polohrubé mouky
100 g cukru
20 g droždí
300 ml mléka
4 žloutky
200 g másla
kůra z 1 citrónu
špetka soli

Drobenka:
máslo
krupicový cukr
polohrubá mouka

recept nemá fotografii

Postup

Začneme tím, že si rozpustíme máslo a necháme ho zchladnout. V okamžiku použití by mělo být vlahé. Také mléko, které vyjmeme z lednice, by mělo mít pokojovou teplotu. Švestky omyjeme, rozkrojíme podélně na polovinu, vyjmeme pecku a ještě rozkrojíme každou polovinu podélně na čtvrtku.

Do poloviny mléka přidáme lžíci cukru, rozdrobíme droždí a necháme v teplé místnosti vzejít. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme vlahé máslo, citrónovou kůru a prosátou mouku se špetkou soli. Nakonec přilijeme zbylé mléko a lehce promícháme. Vznikne řídké, lepivé těsto - něco jako na lívance. Těsto vlijeme na menší plech vytřený tukem a vysypaný hrubou moukou nebo jemnou strouhankou. Rovnoměrně ho rozetřeme a necháme asi 10 minut kynout.
Zatím si připravíme drobenku rozemnutím výše uvedených surovin. Povrch těsta poklademe měsíčky švestek (řezem nahoru) a posypeme drobenkou. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 st. C a upečeme. Těsto na okrajích krásně zezlátne a hlavně zpevní.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 1,796x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Litý švestkový koláč


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist