Rybízový kompot

Suroviny

Rybíz
Cukr krystal, krupice
na 1 l vody 500 až 800 g cukru

Pomůcky:
Zavařovací hrnec s teploměrem
sklenice
víčka
hlava na zatlačení víček

recept nemá fotografii

Postup

Protože mám rybízu každý rok nadbytek, kromě výroby rybízové zavařeniny a mražení rybízu dělám i rybízový kompot. Podávám ho většinou v kombinaci s ananasovým kompotem - obě chuti i barvy se k sobě báječně hodí. Pokud jste ve stejné situaci, třeba vám přijde vhod tento stručný návod:
Nejdříve si umyjeme sklenice a víčka - používám malé sklenice o objemu cca 320 ml a víčka, která je nutno přitlačit zavařovací hlavou. Lze použít i jiné sklenice od kupovaných džemů či konzervované zeleniny. Vždy však dobře umyté, nejjednodušší je dát je do myčky umýt na co nejvyšší teplotu. Z rybízu musíme odstranit třapiny, to je piplačka, kterou doporučuji dělat u televize či rádia, jinak se to nedá dlouho vydržet. Otrhaný rybíz je třeba propláchnout ve studené vodě. Dělám to opět v dobře umytém dřezu. Propláchnutý rybíz nechám okapat a plním jím sklenice až po okraj. Ještě lehce stisknu a přidám, co se vejde.
Nálev si připravím v poměru minimálně 500 g cukru na 1 l vody. Toto množství nálevu stačí asi na 10 až 12 malých sklenic s rybízem. Horkým nálevem zaliju ovoce ve sklenice do výše asi 1 cm pod horní okraj. Sklenici co nejdříve zavíčkuji a vložím do zavařovacího hrnce s horkou vodou, které by mělo být tolik, aby byla víčka potopená. . Na jednu dávku do hrnce se vejde asi 10 až 12 sklenic. Hrnec se uzavře a steriluje se 20 minut při 80 st. C. (Přesně řečeno, když teplota dosáhne 80 stupňů, hodně ztlumíme nebo vypneme zdroj tepla a necháme v hrnci uvedenou dobu. Teplota by neměla klesnout pod 80 stupňů). Potom z hrnce vyjmeme, dobře se to dělá speciálními kleštěmi na kompotové sklenice.) Po zchladnutí uložíme, nejlépe na chladné a tmavé místo. A během zimy konzumujeme.
Poznámka:
Možná zavařujete úplně jinak, moderněji - máte možnost poradit a diskutovat s ostatním. Mně tento postup spolehlivě funguje už léta a dělám to tak, jak mě to naučil můj tatínek.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 2 697x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: Počet hodnotících uživatelů 10,00 (počet: 2) 10,00 2 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Rybízový kompot


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist