Saturejka

Silně aromaticky voní, pikantně a peprně chutná. Je to klasické koření do všech fazolových pokrmů. Čerstvě zelené i usušené listy jsou vhodné k houbám (kromě žampionů), do masových i bramborových salátů, ke grilované rybě, do rybích polévek, majonéz, nádivek do drůbeže, steaků, kotlet, do všech druhů salámů, na pečené brambory, do nakládaných okurek a zeleniny v octě, ke květáku, kysanému zelí, ragú z masa, do sýrových pokrmů a k toastům.

Daří se jí v květináči, v balkonovém truhlíku – a přirozeně také na zahradě. Potřebuje kyprou, humusní půdu, slunce a suché místo. Vysévá se v květnu rovnou do truhlíku nebo na zahradu. Do kořenáče je možno ji vysévat již v březnu. Semeno se pokryje jen lehce zemí nebo přikryje rašelinou, protože saturejka klíčí za světla. První rostlinky se objevují již po dvou až třech týdnech. Roste do výše 30 – 40 cm, je kopinatolistá a má růžové, bílé a fialově zbarvené kvítky.

Zelené listy je možno sklízet po celé léto. Při přípravě zelených nebo bílých velkých fazolí a jiných luštěnin vaříme spolu s nimi několik svázaných stonků saturejky, které před koncem z hrnce vyjmeme.

Odřezává se nízko nad zemí, stonky se svazují dohromady a zavěšují se k sušení anebo se rozloží na suchém, stinném místě. V zimě vaříme buď celé řapíky, nebo suché listy rozdrobíme.

Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist