Rozchodník

Tato masitá, vždy zelená bylina se již jen zřídka vyskytuje v zahradách. Roste divoce na slunných, suchých místech v písčité půdě. Bylina leží ploše na zemi, rozvětvené výhonky, které rychle zapouštějí kořeny, vypadají, jako když lezou po zemi. Má krátké, špičaté a velmi masité listy. V době květu – od června do srpna – rostou výhonky až do výše 30 cm. Rozchodník má malé, hvězdicovité, žluté kvítky.

Listy a špičky mladých výhonků používáme v kuchyni. Můžeme sklízet celý rok, avšak nikdy nesmíme použít kvetoucí špičky výhonků. Rozchodník se nedá sušit.

Rozchodník chutná příjemně kysele. Nejlepší chuť má tato bylina s máslem, např. k bramborových jídlům a bylinkovým omáčkám. Je to vysloveně koření pro syrové pokrmy. Spolu s pažitkou a řeřichou je chuťovým přínosem všech syrových pokrmů a zeleninových salátů. Ke kořenění salátu používáme rozmačkané listy. V malém množství patří rozchodník také do pokrmů z hovězího masa a do zelených bylinkových a zeleninových polévek.

Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist