Rozchodník

Tato masitá, vždy zelená bylina se již jen zřídka vyskytuje v zahradách. Roste divoce na slunných, suchých místech v písčité půdě. Bylina leží ploše na zemi, rozvětvené výhonky, které rychle zapouštějí kořeny, vypadají, jako když lezou po zemi. Má krátké, špičaté a velmi masité listy. V době květu – od června do srpna – rostou výhonky až do výše 30 cm. Rozchodník má malé, hvězdicovité, žluté kvítky.

Listy a špičky mladých výhonků používáme v kuchyni. Můžeme sklízet celý rok, avšak nikdy nesmíme použít kvetoucí špičky výhonků. Rozchodník se nedá sušit.

Rozchodník chutná příjemně kysele. Nejlepší chuť má tato bylina s máslem, např. k bramborových jídlům a bylinkovým omáčkám. Je to vysloveně koření pro syrové pokrmy. Spolu s pažitkou a řeřichou je chuťovým přínosem všech syrových pokrmů a zeleninových salátů. Ke kořenění salátu používáme rozmačkané listy. V malém množství patří rozchodník také do pokrmů z hovězího masa a do zelených bylinkových a zeleninových polévek.

Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist