Yzop

Yzop , který povzbuzuje chuť k jídlu a posiluje žaludek, nám v raném středověku přinesli benediktinští mniši.

Yzop příjemně voní, chutná mírně hořce. Ke kořenění bereme mladé a jemně nakrájené listy.

Je to prastarý léčebný prostředek. Používá se také v dietní kuchyni. Pro vegetariánskou kuchyni, plněná vejce a salámy je nepostradatelný. Aromatizuje všechny druhy salátů, včetně masového. Je vhodný k vepřové griláž, hovězím závitkům a do silných polévek, jako např. fazolové nebo bramborové.

Yzop potřebuje hodně místa. Nejlépe je mu na zahradě nebo na balkóně. Ve velkém kořenáči se může pěstovat i na okně. Vysévá se v dubnu, semena se lehce pokryjí zemí. Je to nenáročná bylina, potřebuje jen vápenitou, lehkou zem a slunné místo. Jakmile se objeví první mladé lístky yzopu, je možno je sklízet. Při sušení ztrácí mnoho ze svého aroma, proto je třeba používat jen mladé a čerstvé listy. Yzop roste až do výše 1 m. Malé modrofialové kvítky jsou tak hezké, že se yzop vyplatí pěstovat i jako ozdobnou květinu.

Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist