Bazalka

Bazalka přišla do Evropy asi ve 12. století z tropických oblastí Asie a Afriky. Má 20 až 40 cm vysoké stonky a podélně oválné listy, které se mohou používat čerstvé i sušené. Chutná ostře, je aromatická a zvláště letním zeleninám dodává výbornou příchuť. Povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení.

Prakticky se používá do všech zeleninových pokrmů, salátů, polévek a omáček z rajčat, do špenátu, fazolí, okurkových salátů, kysaného zelí a luštěnin. Bazalka patří do sterilovaných okurek, zeleniny a dýní. Jemně nakrájené bazalkové listy zlepšují chuť grilovaných vepřových kotlet, telecího masa, grilovaných kuřat, játrových knedlíčků a rožněných klobás. Je vhodná do všech bílých omáček a polévek, do míchaných salátů a v malém množství se hodí k vařeným rybám. Přidává se do bylinkového tvarohu, omáčky a másla a do omelet. Zvláště italská kuchyně je bez bazalky nepředstavitelná.

Je možno ji pěstovat všude – na zahradě, v balkónových truhlících a dokonce i v kořenáči na okně. Je to jednoletá rostlina, která se vysévá každý rok v březnu až dubnu a potřebuje kyprou, jílovitou půdu a hodně slunce. Sklidit se musí krátce před plným květem – asi od července do září – protože později má vysoký obsah éterických olejů.

Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist