Majoránka

Majoránka je vedle petrželky a pažitky tím nejznámějším a nejdůležitějším kuchyňským kořením. Používá se čerstvá i sušená, ale vždy lehce, protože má silné aroma.

Majoránka zjemňuje chuť rožněných kotlet, játrových knedlíčků, husí a kachní pečeně, vepřového, jehněčího, bramborové polévky a bramborového salátu, pokrmů z hub, masové polévky, mrkve, okurek, špenátu i kyselých smetanových omáček. Je vhodná do luštěnin, rybích salátů, na toasty a k sýrům. V dietě nahrazuje sůl, posiluje žaludek.

Pro kuchyňskou potřebu stačí tři až čtyři rostlinky, jež se lehce vypěstují ze semena. Vyžaduje výživnou lehkou půdu. Semena se vysazují v březnu do velkého květináče, bedýnky nebo záhonu. Semeno se jen lehce pokryje zeminou. Již během tří dnů klíčí, pokud je na slunném a teplém místě. V květnu se mohou rostlinky přenést na balkon či na zahradu. Majoránka nesnáší stinnou, studenou půdu, stejně tak těžkou, jílovitou. Zem okolo bylinky je třeba často kypřit a zbavovat plevele. Roste do výšky 30 – 50 cm a pozná se podle lodyhy porostlé chloupky a malých oválných listů s krátkými řapíky.

Sklízí se po celé léto. Nejlépe se odřezává časně z rána nebo pozdě odpoledne. Další sklizeň, druhá a třetí, je v září a říjnu.

Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist