Třená bábovka
Suroviny
375 g hrubé nebo polohrubé mouky
180 g cukru
150 g Hery
3 vejce
250 ml mléka
1/2 prášku do pečiva
citronová kůra
vanilka
moučkový cukr na posypání
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
pro mramorovou bábovku 2-3 lžíce kakaa

Postup
Utřeme žloutky s cukrem (1 lžíci cukru si necháme stranou a přidáme ji k bílkům při přípravě sněhu) a přidáme máslo (Heru). Vyšleháme do pěny, přidáme citrónovou kůru a postupně přidáváme po lžících střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Nakonec opatrně po částech vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Hotové těsto nalijeme do dobře máslem vytřené a hrubou moukou vysypané formy od středu ke krajům. Pečeme hned jak naplníme formu, jinak těsto vlhne. Pečeme v mírně vyhřáté troubě při 150 - 180°C asi 45-50 minut. Bábovku zkontrolujeme špejlí - pokud se na ni těsto nelepí, je bábovka hotová. Po mírném zchladnutí vyklopíme na tác. Bábovku můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.
Pozn.: Těsto můžeme rozdělit na dvě části a jednu obarvit kakaem - cca 2 lžíce (mramorová bábovka). Kakao přidáme do těsta dřív než vmícháme sníh - ten pak také rozdělíme na dvě části a do každého těsta lehce vmícháme.
Případně můžeme do těsta přidat nadrcené nebo nahrubo nasekané ořechy, mandle, rozinky apod.
Poznámka: z těsta můžeme upéct i muffiny ve formičkách nebo v muffinovém plechu a ozdobit je např. čokoládovými pecičkami. Muffiny pečeme při 170° C asi 35 minut.
| Doba přípravy: |
|
| Doba vaření: |
|
| Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Markéta,
Zobrazeno 12,712x
7.80 (počet: 5)
7.80
5
10
Komentáře receptu Třená bábovka
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso
(2167)
|
Bezmasá jídla
(686)
|
Přílohy
(81)
|
Moučníky
(1540)
|
Různé
(2079)
|
Pro diabetiky
(47)
|
Grilování
(75)
|
Přihlášení
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

