Slaný koláč s květákovou náplní
Suroviny
TĚSTO:
30 g polohrubé mouky + trochu na poprášení pracovní plochy
špetka soli
150 g másla nakrájeného na kousky
1 žloutek
2 - 3 lžíce studené vody
sekaná pažitka
strouhaný muškátový oříšek
pepř
sůl
NÁPLŇ:
1 květák rozebraný na malé růžičky
100 g anglické slaniny (příp. uzený bůček) nakrájené na kostičky
3 velká vejce
280 ml smetany ke šlehání
180 g strouhaného ementálu
Postup
Suroviny na těsto zpracujeme. Pokud nám tam zůstanou malé kousky másla, nic se neděje. Těsto zabalíme do fólie a dáme alespoň na půl hodiny do lednice. Poté ho vyndáme a necháme při pokojové teplotě zteplat. Potom ho vyválíme na pomoučené pracovní ploše, aby bylo co nejtenčí. Těstem vyložíme dno a stěny koláčové formy s odnímatelným dnem o průměru 23 cm. Těsto pečlivě namačkáme do okrajů formy. Přečnívající těsto odřežeme. Formu s těstem dáme na půl hodiny do lednice.
Troubu předehřejeme na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Na těsto dáme alobal (příp. pečící papír) a zatížíme ho suchými fazolemi a korpus krátce předpečeme v troubě, cca 12 – 15 minut. Papír s fazolemi sundáme a dáme na dalších 7 minut péct, dokud korpus lehce nezezlátne.
Mezitím dáme vařit růžičky květáku v osolené vodě, vaříme 5 minut. Scedíme a necháme vychladnout. V nepřilnavé pánvi lehce vyškvaříme slaninu, aby nám nezčernala.
V míse smícháme vejce se smetanou a sýrem, okořeníme a přimícháme květák i slaninu a dáme na upečený korpus. Pečeme dalších půl hodiny, aby okraje těsta byly zlaté a náplň se „zpevnila“.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Evik,
Zobrazeno 2,587x
Komentáře receptu Slaný koláč s květákovou náplní
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!