Vánočka II

Suroviny

500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
100 g másla
100 g moučkového cukru
2 žloutky
25 g droždí
hrst rozinek namočených v rumu
hrst drcených jader vlašských ořechů
hrst nasekaných mandlí
půl lžičky soli
1 vejce na potření

ukázka receptu Vánočka II
Posunovut vlevo
ukázka receptu Vánočka II
Posunout vpravo

Postup

Do mísy nasypeme mouku, uděláme v ní důlek na do něj dáme trochu cukru a rozdrobené droždí, zalijeme trochou vlažného mléka. Počkáme, až vzejde kvásek, pak přidáme žloutky, sůl, rozpuštěné vlažné máslo, zbytek mléka a cukru. Vypracujeme hladké těsto. Přikryté utěrkou ho necháme na teplém místě kynout asi 4 hodiny. Po vykynutí do něj na vále zapracujeme rozinky a oříšky a ještě chvíli necháme kynout. Pak těsto rozdělíme na 9 stejně velkých dílků a vyválíme z nich stejné válečky. Spodní cop pleteme ze 4 válečků (nejprve prohodíme 2 krajní válečky, pak dva prostřední a opakujeme), pak cop ze 3 válečků, který usadíme na první cop (oba copy podélně uprostřed trochu promáčkneme) a nakonec smotáme poslední dva válečky a položíme je až nahoru. Na obou koncích válečky přitiskneme k sobě a špičku zasuneme pod vánočku. Troubu předehřejeme na 220.C. Vánočku dáme na plech vyložený pečícím papírem a ještě ji necháme chvíli kynout. Předtím, než ji dáme do trouby, ji celou potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nasekanými mandlemi. Do vánočky zapíchneme proti sobě špejle, aby se nerozjela. Prvních 10 minut pečeme při teplotě 220°C, pak teplotu snížíme na 160°C.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 3,689x

Hodnocení receptu: Počet hodnotících uživatelů 5.25 (počet: 4) 5.25 4 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Vánočka II


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Kuchyně na míru

Český výrobce kuchyňského nábytku na míru a interiérů na klíč.

Low Carb

Low Carb stravování je oblíbeným způsobem, jak shodit přebytečné kila

Jedlé papíry

Vše pro dorty, sladké cukrářské potřeby, pomůcky na pečení, marcipán.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist