Základní perníkové těsto

Suroviny

500 g hladké mouky
220 g změklého másla
250 ml světlé melasy
100 g krystalového cukru
100 g hnědého cukru
2 velká vejce
2 lžíce vinného octa
1,5 lžíce mletého zázvoru
2 lžičky vanilkové esence
2 lžičky mleté skořice
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
1/2 lžičky mletého hřebíčku
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky jedlé sody
hladká mouka
200 g moučkového cukru

recept nemá fotografii

Postup

V míse smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva, solí, sodou, zázvorem, skořicí, hřebíčkem a muškátovým oříškem. V další míse vyšleháme máslo, melasu, krystalový a hnědý cukr, vanilkovou esenci, vejce a ocet. Když se vše spojí, přidáme postupně moučnou směs, až vznikne kompaktní hladké těsto.
Těsto rozdělíme na tři díly a uděláme z nich koule. Každou zabalíme do fólie a dáme na 4 hodiny do lednice. Pak jeden díl vyndáme, poprášíme ho moukou a rozválíme mezi dvěma fóliemi na plát silný 5 mm (pokud chceme vykrajovat větší tvary) nebo na plát silný 3 mm (pokud budeme připravovat menší tvary).
Plát přendáme i s fóliemi na papír na pečení a dáme na 15 minut do mrazáku. Stejným způsobem připravíme další dva díly. Zmrazené rozválené pláty zbavíme fólií a vykrojíme z nich pomoučenými vykrajovátky požadované tvary. Zbylé těsto opět zpracujeme, dáme na 10 minut do mrazáku a celý postup opakujeme.
Vykrojené tvary dáme na plech vyložený papírem na pečení, pocukrujeme je a pečeme při 190 °C dozlatova - velké tvary 17 - 19 minut, menší 13 - 15 minut.
Upečené perníčky necháme na mřížce vychladnout.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 2,973x

Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Základní perníkové těsto


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist