Křupavá krůta

Suroviny

1 krůta (asi 3 kg)
2 jablka
3 cibule
5 lžic másla
200 g brusinek
150 ml šťávy z brusinek
1 lžička nasekané šalvěje
3 lžíce medu
svazek bylinek do polévky
1 l drůbežího vývaru (může být instant)
4 lžíce zakysané smetany
sůl, pepř

recept nemá fotografii

Postup

Krůtu omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na hranolky. Cibule oloupeme, 2 nakrájíme nadrobno a třetí na kolečka. Kolečka cibule a jablka podusíme na 2 lžících másla. Přidáme polovinu brusinek, šalvěj, med, vše promícháme a směsí (neboli nádivkou) naplníme krůtu. Bylinky do polévky opereme a nasekáme. Troubu předehřejeme na 220°C. Na rozehřátém másle krátce orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, nasypeme ji do pekáče, položíme na ni krůtu a vložíme do trouby. Po 15 minutách snížíme teplotu na 180°C a pečeme ještě zhruba další 3 hodiny. Po první hodině přidáme zbylé brusinky. Během pečení krůtu průběžně přeléváme výpekem a podléváme vývarem. Když je krůta upečená (poznáme podle toho, že se maso snadno odděluje od kostí), vyjmeme ji a naporcujeme. Do vypečené šťávy lehce vmícháme zakysanou smetanu a brusinkovou šťávu a krátce prohřejeme.
Krůtu servírujeme s nádivkou, přeléváme výpekem, jako přílohu podáváme vařené brambory a čerstvou zeleninu.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 9,837x

Hodnocení receptu: Počet hodnotících uživatelů 5.80 (počet: 5) 5.80 5 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Křupavá krůta

Zdena: Thursday, July 28, 2016
Opraveno.
Jmenuji se take Zdena: Wednesday, November 25, 2015
Recept me zaujal ale kdyz jsem ho chtela zkusit, zjistila jsme ze nevim na co tak je 150 ml brusin. stavy. V popisu se nevyskytuje pouziti.
anonym: Thursday, December 31, 2009
Tady někdo neumí číst - v komentářích je jasně připsáno, že informace o nádivce jsou v receptu v 5. větě. Tudíž reakci na tyto stránky nechápu, nikdo Vás nenutí na ně chodit ...
anonym: Thursday, December 31, 2009
A ta nádivka? Asi jste ji zapomněli napsat, což není dost dobré pro tyto stránky.
anonym: Friday, March 21, 2008
Zmiňujeme - je to ta jablková směs, kterou plníme krůtu (viz 5. věta).
anonym: Friday, March 21, 2008
Zajímalo by mě s jakou nádivkou se křupavá krůta podává? Nevídím zde, že byste to zmiňovali.

Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist