Kuře s oříškovou nádivkou

Suroviny

1 větší kuře
80 g másla
sůl
zázvor
5 lžic kečupu

Nádivka:
40 g másla
2 vejce
30 g nastrouhaných vlašských ořechů
zázvor
kari
sladká mletá paprika
cukr
tymián
sůl
zelená petrželka
citronová kůra
1 jablko
20 g cibule
strouhanka

recept nemá fotografii

Postup

Nejdříve si připravíme nádivku. Odvážíme si máslo a rozkrájíme jej na plátky - takto připravené lépe změkne a bude se také lépe třít. Rozemeleme nebo nastrouháme vlašské ořechy.Oloupeme jablko a cibuli a také nastrouháme. Změklé máslo utřeme v misce do pěny. Přimícháme k němu obě vejce, přidáme špetku zázvoru, na špičku nože kari, trochu sladké mleté papriky, trochu tymiánu, slabou lžičku pískového cukru, ořechy, cibuli a jablko, nastrouhanou citronovou kůru. Promícháme, nakonec osolíme a přidáme jemně nasekanou zelenou petrželku. Výsledná nádivka by měla být poměrně tuhá a hustá, proto vzniklou směs zahustíme takovým množstvím strouhané housky, abychom kýžené hustoty dosáhli.

Kuře dobře omyjeme, uvnitř je osolíme a okořeníme mletým zázvorem, na povrchu jej pouze osolíme. Břišní dutinu naplníme připravenou nádivkou a kuře buď zašijeme nebo břišní otvor stáhneme jehlami či sponkami na drůbež. Nádivky je obvykle více, než se vejde do břišní dutiny, takže ji můžeme použít i k naplnění dutiny u krku nebo dát zbytek nádivky péct samostatně vedle masa (pozor, samostatná nádivka je upečená dříve než kuře, proto ji včas z pekáče vyjmeme!). Kuře pečeme na másle v troubě do zlatorůžova. Při pečení jej občas poléváme šťávou a ke šťávě přiléváme podle potřeby vývar. Když je kuře upečené, vyjmeme jej z pekáče, předáme na talíř či mělkou misku a na prsou kuře rozstřihneme. Nádivku opatrně vyjmeme a nakrájíme na plátky. Zbytek kuřete rozporcujeme. Ke šťávě z upečeného kuřete přidáme kečup, promícháme se šťávou a necháme přejít varem. Touto šťávou s kečupem poléváme porce kuřete i nádivky. Vhodnou přílohou ke kuřeti je rýže a čerstvá, na dílky nakrájená rajčata.
Takto připravené kuře je u nás velmi oblíbené - větší pracnost nádivky je vyvážená její méně obvyklou chutí. Při pečení krásně provoní celou kuchyň i byt kořením, při jídle pohladí jazyk a uspokojí všechny chuťové pohárky. Pokud toto kuře připravuji pro nějakou slavnostnější příležitost, potom jej často doplním některým z ovocných salátů např. salátem obsahujícím čerstvé hroznové víno. A případné zbytky nádivky se dají jíst i jako studené plátky s chlebem.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 1,507x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Kuře s oříškovou nádivkou


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist