Krkonošské kyselo I

Suroviny

3 dl chlebového kvásku
300 g čerstvých hub nebo hrst sušených hub
kmín
sůl
4 vejce
40 g tuku
1 cibule
600 g brambor

recept nemá fotografii

Postup

Kvásek si koupíme v pekařství - většinou se vyplatí, když si na něj vezmete nějakou nádobu, například malou kompotovou sklenici se šroubovacím víčkem. Jen tak jej bezpečně donesete domů. Chlebový kvásek má podobu řídkého šedobílého těsta a před přípravou polévky je třeba jej rozpustit ve vodě. Dejte jej proto do většího hrnečku, zalijte studenou vodou a nechte rozpustit. Potom si umyjte důkladně brambory a uvařte je ve slupce. Očistěte čerstvé houby a nakrájejte na plátky (pokud nemáte k dispozici čerstvé houby, lze je nahradit sušenými, které namočíte předem asi na 2 hodiny do studené vody - ale popravdě řečeno to není ono). Houby vhoďte do vody na polévku, přidejte sůl a kmín a vařte, dokud houby nezměknou. Kvásek rozpuštěný ve vodě dobře kvedlačkou rozmíchejte - neměl by zůstat žádný žmolek těsta - a teprve poté vlijte rozmíchaný kvásek s vodu do vařící vody s houbami a kořením. Vše nechte chvíli povařit a odstavte. Polévka by měla být hustá zhruba jako kulajda. Zvlášť si připravte na másle míchaná vajíčka a případně i osmaženou cibulku. Kyselo nalijte do talíře, přidejte do každého talíře lžíci v¨míchaných vajec a osmaženou cibulku. Pokud nepoužíváte cibulku, je třeba ji nahradit trochou rozpuštěného másla, které nalijete na povrch polévky. Uvařené brambory si loupe každý sám a přidává do polévky.

Tato poměrně netradiční polévka má v naší rodině bohatou historii. Jako dítě jsem ji jídávala každé prázdniny u své babičky, která žila v Podkrkonoší a kyselo vařívala každý pátek s celou mísou brambor. Byla to zároveň polévka i hlavní jídlo. Hub rostlo celé prázdniny dost a dost, takže naší páteční povinností bylo vždy přinést a očistit houby a při nákupu nezapomenout na kvásek. Když jsem tuto polévku poprvé vařila jako samostatná hospodyně a novomanželka, jaké bylo mé překvapení, když jsem si kvásek rozpouštěla v teplé vodě a dostatečně ho nerozmíchala. Moje první kyselo bylo samý žmolek a věru se jíst moc nedalo! Teď už samozřejmě kouzlo rozpouštění kvásku zvládám. Na této polévce oceňuji i to, že patří k jídlům, která jsou lepší až druhý den, když se ohřívají, takže jí lze navařit velké množství pro moje věčně hladové strávníky.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 2,536x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Krkonošské kyselo I


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist