Kynutý koláč s jablky
Suroviny
500 g hladké mouky
70 g cukru
vanilinový cukr
1 žloutek
3 lžíce tuku
250 ml mléka
20 g kvasnic
špetka soli
1 vajíčko na potření okrajů
Náplň:
500 g jablek
20 g rozinek
trochu rumu
6 lžic rybízové marmelády
Drobenka:
60 g hrubé mouky
50 g cukru krupice
50 g másla

Postup
Nejdříve si zaděláme kynuté těsto - musíme počítat s tím, že bude kynout asi 2 hodiny. Mléko trochu ohřejeme (zhruba na teplotu lidského těla), přidáme do něj kostku cukru a rozdrolíme kvasnice. Necháme kynout. Také tuk (Heru, Ramu či máslo) si rozehřejeme a necháme trochu vychladnout - do těsta se má tuk přidávat vlahý. Odvážíme si mouku, cukr, přidáme vanilinový cukr, špetku soli a jeden žloutek. Přilijeme mléko s vykynutými kvasnicemi a tuk. Vařečkou vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na misku. Přikryjeme jej utěrkou a necháme v teplé místnosti kynout. Zatím si dáme hrozinky nabobtnat do rumu a oloupeme si a nakrájíme jablka na plátky. Můžeme si připravit i drobenku promnutím výše uvedených surovin. Vykynuté těsto rozválíme na válu na obdélník velikosti plechu a na vymaštěný plech jej přeneseme. Okraje koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem (je možné také použít místo vajíčka trochu mléka). Ostatně okraje koláčů u nás nikdo nemá příliš rád, tak se je snažíme minimalizovat. Těsto přenesené na plech je možné ještě přikrýt na chvíli utěrkou a nechat znovu trochu nakynout. Poté na něj rozetřeme velmi tence rybízovou zavařeninu - ta zpestří chuť někdy málo výrazných jablek. Na zavařeninu nasypeme rozinky namočené v rumu a rozprostřeme rovnoměrně nakrájená jablka. Povrch koláče posypeme drobenkou a dáme péct do předehřáté trouby.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 3,040x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Kynutý koláč s jablky
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Přihlášení
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!