Kynutý koláč s jablky

Suroviny

500 g hladké mouky
70 g cukru
vanilinový cukr
1 žloutek
3 lžíce tuku
250 ml mléka
20 g kvasnic
špetka soli
1 vajíčko na potření okrajů
Náplň:
500 g jablek
20 g rozinek
trochu rumu
6 lžic rybízové marmelády
Drobenka:
60 g hrubé mouky
50 g cukru krupice
50 g másla

recept nemá fotografii

Postup

Nejdříve si zaděláme kynuté těsto - musíme počítat s tím, že bude kynout asi 2 hodiny. Mléko trochu ohřejeme (zhruba na teplotu lidského těla), přidáme do něj kostku cukru a rozdrolíme kvasnice. Necháme kynout. Také tuk (Heru, Ramu či máslo) si rozehřejeme a necháme trochu vychladnout - do těsta se má tuk přidávat vlahý. Odvážíme si mouku, cukr, přidáme vanilinový cukr, špetku soli a jeden žloutek. Přilijeme mléko s vykynutými kvasnicemi a tuk. Vařečkou vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na misku. Přikryjeme jej utěrkou a necháme v teplé místnosti kynout. Zatím si dáme hrozinky nabobtnat do rumu a oloupeme si a nakrájíme jablka na plátky. Můžeme si připravit i drobenku promnutím výše uvedených surovin. Vykynuté těsto rozválíme na válu na obdélník velikosti plechu a na vymaštěný plech jej přeneseme. Okraje koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem (je možné také použít místo vajíčka trochu mléka). Ostatně okraje koláčů u nás nikdo nemá příliš rád, tak se je snažíme minimalizovat. Těsto přenesené na plech je možné ještě přikrýt na chvíli utěrkou a nechat znovu trochu nakynout. Poté na něj rozetřeme velmi tence rybízovou zavařeninu - ta zpestří chuť někdy málo výrazných jablek. Na zavařeninu nasypeme rozinky namočené v rumu a rozprostřeme rovnoměrně nakrájená jablka. Povrch koláče posypeme drobenkou a dáme péct do předehřáté trouby.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 2,494x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Kynutý koláč s jablky


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist