Lečo po celý rok

Suroviny

1 kg paprik
750 g rajčat
4 větší cibule
2 vejce
olej (sádlo)
sůl
400 g uzeniny
1 rajský protlak

recept nemá fotografii

Postup

Nejdůležitější je nákup správných paprik. Pokud máme na výběr, kupujeme žlutozelené papriky, z nichž některá občas pálí. Alespoň jedna pálivá paprika je skoro nutná, aby lečo dostalo tu správnou chuť. Rajčata mohou být i měkká (konzerva rajčatového protlaku může nahradit část rajčat). Uzeninu lze nahradit např. sojovým masem nebo ji úplně vypustit. Ze všeho nejdříve si připravíme všechnu zeleninu. Cibule oloupeme a nakrájíme na větší kostičky nebo na kolečka. Papriky zbavíme jader, opláchneme a nakrájíme na širší proužky. V tomto okamžiku si dáme do většího kastrolu rozpálit olej či sádlo a do horkého vhodíme nakrájenou cibuli. Jakmile trochu zesklovatí, přidáme papriku, zamícháme a zakryjeme pokličkou. Mezitím rychle krájíme rajčata na dílky a občas papriku zamícháme. Měla by pustit trochu tekutiny - v tomto okamžiku k ní přidáme rajčata, opět zamícháme a necháme dále dusit. Krájíme si uzeninu na kostky či plátky a přidáváme ji v okamžiku, kdy jsou rajčata již hodně rozměklá. Nakonec posolíme, vmícháme dvě vejce a jakmile ztuhnou, můžeme lečo podávat. Samozřejmě s čerstvým chlebem.
Při přípravě leča lze snadno improvizovat podle situace. Výše popsané lečo se dá dobře vařit v létě a na podzim, kdy je dostatek cenově přijatelných paprik a rajčat. Jakmile cena této zeleniny začne stoupat, je možné nahradit část paprik např. cuketou a část rajčat konzervou rajského protlaku. Jinou variantou je příprava leča ze zmrazené zeleniny na lečo (pro čtyřčlennou rodinu je však třeba koupit tři balíčky). Zeleninu nikdy před použitím nerozmrazujeme a dbáme na to, aby i ve zmrazeném stavu byla sypká. Trochu nevýhodou zmrazené zeleniny na lečo je to, že už obsahuje i cibuli a suroviny nelze přidávat postupně. Přesto začínáme stejně, rozpálíme olej a dáme na něj zpěnit cibuli. Potom přisypeme zmraženou zeleninu a mícháme. Lečo v zimě nebo na jaře, to je příjemná změna v jídelníčku.
Lečo se dá udělat i se sojovým masem. V tomto případě použijeme sojové maso ve tvaru růžových kostek, ráno je povaříme 30 minut v masovém vývaru v odkrytém hrnci. Vodu slijeme a z kostek ji ještě trochu vymačkáme. Necháme je vychladnout a dále je používáme při přípravě leča stejně jako uzeninu.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 2,605x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Lečo po celý rok


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist