Houskový knedlík (pro začátečníky)

Suroviny

500 g hrubé mouky
1 žloutek
20 g kvasnic
250 ml mléka
1/2 kostky cukru
sůl
1 a 1/2 staršího rohlíku

recept nemá fotografii

Postup

Úplně nejsnazší řešení je, koupit hotový houskový knedlík. Na trhu je už dost velký výběr, a tak si vybereme ten, který nám bude nejvíce chutnat. Je to trochu kacířské prohlášení, ale sama to někdy dělávám. Pokud se však přesto chcete pokusit o vlastní houskový knedlík, potom můžete využít následující návod..

Nejdříve si odvážíme hrubou mouku a necháme ji chvíli stát v míse teplé místnosti. Mléko si zahřejeme asi na teplotu lidského těla, přidáme do něj půl kostky cukru, nadrobíme kvasnice a necháme vzejít. Jakmile kvasnice vyplavou na povrch a zvětší svůj objem, můžeme mléko s kvasnicemi přidat do těsta. Kromě toho přidáme ještě jeden žloutek a trochu osolíme. Těsto vypracujeme vařečkou až je hladké a nechytá se mísy. Potom jej lehounce pomoučíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teplé místnosti kynout. Kyne zhruba asi dvě hodiny a za tu dobu zvětší svůj objem asi dvakrát. Mezitím se věnujeme jiným činnostem. Jakmile je těsto vykynuté, nakrájíme si na malé kostičky starší rohlík nebo žemli a zapracujeme je na válu rukama do těsta. Kousky rohlíku by měly být rovnoměrně rozložené uvnitř těsta (neměly by zůstávat na povrchu). Hotové těsto rozdělíme na dvě části a z každé části vytvoříme knedlík. Oba knedlíky přikryjeme utěrkou a necháme je ještě chvíli kynout . Do velkého kastrolu si dáme vařit dostatek vody s jednou lžící soli, jakmile je voda v prudkém varu, vložíme do ní oba knedlíky a přikryjeme pokličkou. Po chvíli, když se voda s knedlíky začíná znovu vařit. odtáhneme trochu pokličku a ztlumíme příkon tepla. Knedlíky by neměly být přilepené na dno kastrolu, pokud jsou, oddělíme je opatrně vařečkou, aby vyplavaly nahoru. Natáhneme si minutku na 20 minut a zhruba po každých pěti minutách knedlíky ve vodě vařečkou obracíme, aby se provařily rovnoměrně. Připravíme si vál či prkénko, na kterém budeme knedlíky po uvaření krájet a kus pevné bílé nitě. Zhruba po dvaceti minutách jeden knedlík vytáhneme - nemáme-li speciální naběračku na knedlíky, potom vytahujeme knedlík z horké vody za pomoci vařečky a staršího talířku. Knedlík dáme na prkénko a ihned pomocí zkřížené nitě rozkrojíme. Pokud je uvařený i uprostřed, vyjmeme také druhý knedlík a také hned rozkrojíme na polovičku. Jinak vrátíme knedlík ještě do vařící vody a dovaříme. Knedlíky krájíme na plátky - opět nití nebo na kráječi knedlíků. Podáváme je jako přílohu k typickým českým omáčkám (svíčkové, rajské, gulášům, ale i k vepřové se zelím). Zbytky knedlíků lze využít např. na knedlíky s vajíčky.

Nejčastější zrady při přípravě knedlíků:
Špatně vykynuté kvasnice - výsledný knedlík je sražený.
Knedlík se při vaření rozšklíbne - špatně vytvořený knedlík, nakrájená žemle nebyla dobře zapracována do těsta.
Rozvařený knedlík - příliš dlouhá doba varu (max 30 minut).

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 2 412x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Houskový knedlík (pro začátečníky)


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist