Houskový knedlík (pro začátečníky)

Suroviny

500 g hrubé mouky
1 žloutek
20 g kvasnic
250 ml mléka
1/2 kostky cukru
sůl
1 a 1/2 staršího rohlíku

recept nemá fotografii

Postup

Úplně nejsnazší řešení je, koupit hotový houskový knedlík. Na trhu je už dost velký výběr, a tak si vybereme ten, který nám bude nejvíce chutnat. Je to trochu kacířské prohlášení, ale sama to někdy dělávám. Pokud se však přesto chcete pokusit o vlastní houskový knedlík, potom můžete využít následující návod..

Nejdříve si odvážíme hrubou mouku a necháme ji chvíli stát v míse teplé místnosti. Mléko si zahřejeme asi na teplotu lidského těla, přidáme do něj půl kostky cukru, nadrobíme kvasnice a necháme vzejít. Jakmile kvasnice vyplavou na povrch a zvětší svůj objem, můžeme mléko s kvasnicemi přidat do těsta. Kromě toho přidáme ještě jeden žloutek a trochu osolíme. Těsto vypracujeme vařečkou až je hladké a nechytá se mísy. Potom jej lehounce pomoučíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teplé místnosti kynout. Kyne zhruba asi dvě hodiny a za tu dobu zvětší svůj objem asi dvakrát. Mezitím se věnujeme jiným činnostem. Jakmile je těsto vykynuté, nakrájíme si na malé kostičky starší rohlík nebo žemli a zapracujeme je na válu rukama do těsta. Kousky rohlíku by měly být rovnoměrně rozložené uvnitř těsta (neměly by zůstávat na povrchu). Hotové těsto rozdělíme na dvě části a z každé části vytvoříme knedlík. Oba knedlíky přikryjeme utěrkou a necháme je ještě chvíli kynout . Do velkého kastrolu si dáme vařit dostatek vody s jednou lžící soli, jakmile je voda v prudkém varu, vložíme do ní oba knedlíky a přikryjeme pokličkou. Po chvíli, když se voda s knedlíky začíná znovu vařit. odtáhneme trochu pokličku a ztlumíme příkon tepla. Knedlíky by neměly být přilepené na dno kastrolu, pokud jsou, oddělíme je opatrně vařečkou, aby vyplavaly nahoru. Natáhneme si minutku na 20 minut a zhruba po každých pěti minutách knedlíky ve vodě vařečkou obracíme, aby se provařily rovnoměrně. Připravíme si vál či prkénko, na kterém budeme knedlíky po uvaření krájet a kus pevné bílé nitě. Zhruba po dvaceti minutách jeden knedlík vytáhneme - nemáme-li speciální naběračku na knedlíky, potom vytahujeme knedlík z horké vody za pomoci vařečky a staršího talířku. Knedlík dáme na prkénko a ihned pomocí zkřížené nitě rozkrojíme. Pokud je uvařený i uprostřed, vyjmeme také druhý knedlík a také hned rozkrojíme na polovičku. Jinak vrátíme knedlík ještě do vařící vody a dovaříme. Knedlíky krájíme na plátky - opět nití nebo na kráječi knedlíků. Podáváme je jako přílohu k typickým českým omáčkám (svíčkové, rajské, gulášům, ale i k vepřové se zelím). Zbytky knedlíků lze využít např. na knedlíky s vajíčky.

Nejčastější zrady při přípravě knedlíků:
Špatně vykynuté kvasnice - výsledný knedlík je sražený.
Knedlík se při vaření rozšklíbne - špatně vytvořený knedlík, nakrájená žemle nebyla dobře zapracována do těsta.
Rozvařený knedlík - příliš dlouhá doba varu (max 30 minut).

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 2,256x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Houskový knedlík (pro začátečníky)


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist