Kynuté knedlíky s různými náplněmi

Suroviny

600 g hrubé mouky
20 g droždí
sůl
3/8 litru mléka
2 žloutky
10 g Ramy

švestková povidla
tvaroh na posypání
cukr na posypání

recept nemá fotografii

Postup

Těsto na kynuté knedlíky připravujeme obdobně jako ostatní kynutá kvasnicová těsta. S přípravou musíme začít zhruba o dvě hodiny dříve, než plánujeme dokončení jídla. Nejdříve si odvážíme hrubou mouku a necháme ji stát v teple. Ohřejeme si mléko na teplotu lidského těla, dáme do něj půl lžičky cukru, rozdrobíme kvasnice a necháme v teple kynout. Do mouky zatím přidáme žloutky. sůl a 10 g rozměklé Ramy. Přilijeme vykynutý kvásek a vymícháme hladké těsto. Ponecháme je kynout pod utěrkou až zkruba zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto dále zpracováváme na pomoučeném vále. Odkrajujeme z něj lžící kousky těsta a tvarujeme je dlaněmi do pravidelných kuliček. Každou z nich, ještě prázdnou, položíme na vál a během přípravy dalších kuliček ty předcházející znovu pomalu kynou. Jakmile spotřebujeme všechno těsto, začneme znovu od prvních vytvořených bochánků a plníme je náplní. Náplň pečlivě uzavřeme, knedlík lehce dotvarujeme a opět položíme na vál. Do velkého kastrolu si dáme vařit osolenou vodu a počítáme, že výše uvedené množství knedlíků budeme vařit nadvakrát. Než se voda začne vařit, dokončíme plnění ostatních knedlíků. První polovinu knedlíků vhodíme do vařící vody, vařečkou oddělíme ode dna a přiklopíme pokličkou, než se voda znovu uvede do varu. Od doby varu vaříme knedlíky 5 až 8 minut pod poodkrytou pokličkou. Doba varu je závislá na jejich velikosti. Nejsme-li si příliš jisti, vylovíme drátěnnou naběračkou jeden knedlík, rozřízneme ostrým nožem a na řezu si ověříme si, zda je uvařený. Knedlíky vyndaváme drátěnnou naběračkou rychle za sebou, pokládáme je na připravené talíře a ihned propíchneme každý knedlík alespoň jednou vidličkou. Jen tak zůstanou knedlíky krásně nadýchané. Podáváme je posypané moučkový cukrem a strouhaným tvarohem a polité rozpuštěným máslem. Někde je zvykem sypat knedlíky cukrem se skořicí, viděla jsem i knedlíky ozdobené kopečkem šlehačky místo tvarohu.
Různé obměny náplně knedlíků:
 švestková povidla (nejznámější náplň, ale dnes poměrně drahá)
 jakákoliv jiná povidla (jablečná, hrušková)
 borůvky (lze použít i mražené, při plnění knedlíku se přidává do každého i malinko cukru)
 rybíz (lze použít i mražený, ale cukru se dovnitř přidává trochu více)
 meruňky (já používám dvě poloviny vyloupaných meruněk a místo pecky dávám také trochu cukru)
 višně (také lze použít mražené, ale nutno přisladit)

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 2,847x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Kynuté knedlíky s různými náplněmi


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist