Kynuté knedlíky s různými náplněmi

Suroviny

600 g hrubé mouky
20 g droždí
sůl
3/8 litru mléka
2 žloutky
10 g Ramy

švestková povidla
tvaroh na posypání
cukr na posypání

recept nemá fotografii

Postup

Těsto na kynuté knedlíky připravujeme obdobně jako ostatní kynutá kvasnicová těsta. S přípravou musíme začít zhruba o dvě hodiny dříve, než plánujeme dokončení jídla. Nejdříve si odvážíme hrubou mouku a necháme ji stát v teple. Ohřejeme si mléko na teplotu lidského těla, dáme do něj půl lžičky cukru, rozdrobíme kvasnice a necháme v teple kynout. Do mouky zatím přidáme žloutky. sůl a 10 g rozměklé Ramy. Přilijeme vykynutý kvásek a vymícháme hladké těsto. Ponecháme je kynout pod utěrkou až zkruba zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto dále zpracováváme na pomoučeném vále. Odkrajujeme z něj lžící kousky těsta a tvarujeme je dlaněmi do pravidelných kuliček. Každou z nich, ještě prázdnou, položíme na vál a během přípravy dalších kuliček ty předcházející znovu pomalu kynou. Jakmile spotřebujeme všechno těsto, začneme znovu od prvních vytvořených bochánků a plníme je náplní. Náplň pečlivě uzavřeme, knedlík lehce dotvarujeme a opět položíme na vál. Do velkého kastrolu si dáme vařit osolenou vodu a počítáme, že výše uvedené množství knedlíků budeme vařit nadvakrát. Než se voda začne vařit, dokončíme plnění ostatních knedlíků. První polovinu knedlíků vhodíme do vařící vody, vařečkou oddělíme ode dna a přiklopíme pokličkou, než se voda znovu uvede do varu. Od doby varu vaříme knedlíky 5 až 8 minut pod poodkrytou pokličkou. Doba varu je závislá na jejich velikosti. Nejsme-li si příliš jisti, vylovíme drátěnnou naběračkou jeden knedlík, rozřízneme ostrým nožem a na řezu si ověříme si, zda je uvařený. Knedlíky vyndaváme drátěnnou naběračkou rychle za sebou, pokládáme je na připravené talíře a ihned propíchneme každý knedlík alespoň jednou vidličkou. Jen tak zůstanou knedlíky krásně nadýchané. Podáváme je posypané moučkový cukrem a strouhaným tvarohem a polité rozpuštěným máslem. Někde je zvykem sypat knedlíky cukrem se skořicí, viděla jsem i knedlíky ozdobené kopečkem šlehačky místo tvarohu.
Různé obměny náplně knedlíků:
 švestková povidla (nejznámější náplň, ale dnes poměrně drahá)
 jakákoliv jiná povidla (jablečná, hrušková)
 borůvky (lze použít i mražené, při plnění knedlíku se přidává do každého i malinko cukru)
 rybíz (lze použít i mražený, ale cukru se dovnitř přidává trochu více)
 meruňky (já používám dvě poloviny vyloupaných meruněk a místo pecky dávám také trochu cukru)
 višně (také lze použít mražené, ale nutno přisladit)

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 2,641x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Kynuté knedlíky s různými náplněmi


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist