Bramborová kaše 5x a pokaždé jinak

Suroviny

600 až 800 g brambor
mléko
sůl
1 lžička másla

recept nemá fotografii

Postup

Brambory oloupeme, rozpůlíme, vložíme do studené osolené vody a uvaříme doměkka. Vodu slijeme, brambory rozšťoucháme, přidáme trochu másla. Postupně přiléváme teplé mléko a šleháme el. šlehačem, až je kaše hladká, někdy se říká i sametová. V závěrečné fázi kaši ochutnáme - často se stává, že je méně slaná, než očekáváme a v případě potřeby přisolím. Hotovou kaši již na talíři a poléváme rozpuštěným máslem, stačí také dát tenký plátekm másla na povrch horké kaše a máslo se samo rozpustí. Bramborovou kaši lze různě obměňovat, nemusí to být pouze příloha, ale v některých případech i hlavní jídlo.

Bramborová kaše dietní
Jde vlastně o dietní variantu základní bramborové kaše. Lze ji podávat hlavně při zažívacích problémech a průjmových onemocněních. Připravujeme ji tak, že vodu z uvařených brambor slijeme, ale část ji použijeme místo mléka při šlehání kaše. Mléko do úplně dietní kaše vůbec nedáváme, podle stavu onemocnění lze však postupně zkusit část vody mlékem nahradit. Dietní kaši většinou nemastíme, když tak pouze slabým plátkem syrového másla.

Bramborová kaše s jablky
K surovinám na základní předpis musíme ještě přidat asi 200 g jablek. Ta oloupeme a nastrouháme. Postupujeme stejně jako u základního receptu, ale v okamžiku, kdy máme rozšťouchané brambory, přidáme nastrouhaná jablka. Potom šleháme do hladka a přiléváme horké mléko. Tato kaše se hodí jako příloha k minutkám ze zvěřiny, játrům, ale i k pokrmům z hovězího masa.

Bramborová kaše se smaženou cibulkou a šunkou
Opět si připravíme kaši podle základního receptu. Oloupeme si dvě cibule, nakrájíme na kolečka. Asi 100 g šunky či šunkového salámu nakrájíme na proužky. Na pánvi rozpustíme lžíci másla, v ní opečeme cibuli a ke konci, když už je cibule zlatavá, přidáme proužky šunky, které se také rychle osmahnou. Hotovou kaši posypeme šunkou a cibulí. Již nemastíme. Doplníme-li nějakým zeleninovým salátem, máme lehkou večeři.

Zapečená bramborová kaše se sýrem
Na tuto kaši potřebujeme navíc asi 100 g uzeného sýr, 1 vejce, tuka a strouhanku na vytření zapékací misky.
Oloupané brambory rozpůlíme a v osolené vodě uvaříme doměkka. Po slití brambory rozšťoucháme a za stálého míchání (šlehání) postupně přidáváme horké mléko, vejce a hrubě nastrouhaný uzený sýr. Kaši vyšleháme dohladka. Zapékací misku vytřeme máslem a vysypeme strouhanou houskou. Naplníme ji našlehanou kaší se sýrem a zapečeme v troubě. Použijeme ji jako přílohu k minutkám z vepřového masa. Ti, kdož maso nemusí (nemohou), použijí jako lahodnou přílohu k zapečené bramborové kaši nějaký zeleninový salát.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 3 563x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: Počet hodnotících uživatelů 4,00 (počet: 1) 4,00 1 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Bramborová kaše 5x a pokaždé jinak


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist