Obrácený jablkový koláč
Suroviny
1 kg jablek
250 g cukru krupice
150 g tutku
4 žloutky
400 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
400 ml mléka
4 bílky
mouka a tuk na vymazání plechu
Poleva:
100 g moučkového cukru
100 g tuku (másla)
4 lžíce kakaa
1 lžíce škrobové moučky
2 lžíce mléka
2 lžíce rumu
Postup
Velký plech dobře vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na plátky. Rozložíme je stejnoměrně na celý plech. V misce utřeme změklý tuk s cukrem (trochu cukru dáme stranou) a do tuku s cukrem zamícháme žloutky. Do odvážené mouky přimícháme prášek do pečiva. Bílky dobře ušleháme a na závěr do sněhu přidáme odložený cukru. Do žloutkové směsi potom střídavě přidáváme mouku a mléko, nakonec lehce zamícháme sníh s cukrem. Takto připravené těsto nalijeme na jablka, rozetřeme a pečeme v předehřáté troubě. Prochladlý koláč polijeme polevou. Po jejím ztuhnutí krájíme na řezy.
Polevu připravujeme ve vodní lázni tj. v kastrolku, který nahříváme vodou, nikoliv přímo tepelným zdrojem. Nejdříve necháme rozpustit tuk, potom přidáme ostatní přísady a mícháme, až je směs hladká a houstne. Ještě chvíli třeme, potom nalijeme na koláč a rovnoměrně rozprostřeme.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 2,650x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Obrácený jablkový koláč
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!