Kapr smažený (pro začátečníky)

Suroviny

kapr o váze 2-3 kg
strouhanka
3 vajíčka
250 ml mléka
sůl
pepř
citron
tuk na smažení

recept nemá fotografii

Postup

Jste-li v situaci, že chcete připravovat kapra a nemáte s tím příliš zkušeností, tak je následující povídání určeno právě pro Vás. Samozřejmě předpokládám, že máte kapra zabitého, v lepším případě i vykuchaného.
Pokud se chystáte kapra kuchat, potom to chce dostatek času a trpělivosti. Než začnete, připravte si nádobu na odpad, misku na rybí hlavu a použitelné vnitřnosti, starou utěrku, která vám pomůže kapra udržet na místě, ostrý větší nůž a nůžky na drůbež. Nejdříve za pomoci nože a nůžek oddělíte hlavu za skřelemi a dáte ji stranou. Její další zpracování je popsánu u receptu na polévku z rybí hlavy. Potom opatrně kapra na břichu rozřízneme směrem od konečníku k hlavě, vnitřnosti podebereme rukou a jako celek je vytáhneme. Mlíčí nebo jikry oddělíme a můžeme je použít také do polévky. Pokud máte kapra plného šupin, doporučuji stáhnout kůži. Jde-li o kapra naháče, který má sem tam nějakou šupinku, potom je nožem oškrábneme a kůži na rybě ponecháme (je zdravá a kdyby někomu nechutnala, nechá ji prostě na talíři). Při stahování kůže postupujeme směrem od břicha k páteři. Na okraji se snažíme si oddělit malý kousek kůže od masa, vytvoříme si jakousi "kapsičku" a tu potom pomocí palce neustále zvětšujeme a oddělujeme tak kůži od masa. Že se vám stahování kůže daří, poznáte podle toho, že se odděluje čistá kůže a na masu zůstává tenký stříbrný povlak. Také ploutve odstraníme (nejlépe nůžkami na drůbež) a rybu rozdělíme na porce. Opláchneme je, osušíme, osolíme (solíme trochu více než například řízek) a trochu opepříme a necháme v chladu asi jednu hodinu odležet. Potom každou porci masa obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích s mlékem a solí a nakonec ve strouhance. Strouhanku dobře na řízek přitiskneme. Smažíme na rozpáleném tuku (nejlépe na oleji), ideální je smažení ve fritovacím hrnci, protože tam se dobře prosmaží i silnější porce ryby. Po vyjmutí osmaženého řízku z oleje necháme přebytečný tuk odkapat.
Podáváme s bramborovým salátem a kolečkem citronu. Sklenice piva je také myslím dost nezbytná.
Důležité upozornění: při jídle pokud možno nemluvíme, soustředíme se na chuť a na kosti.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 1,685x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Kapr smažený (pro začátečníky)


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist