Domácí sekaná
Suroviny
1000 g vepřové krkovičky
500 g hovězího masa
200 g uzeného bůčku
4 vejce
1 debrecínský párek
1 velká cibule
5 stroužků česneku
1 lžíce soli
1/2 lžičky pepře
1/2 lžičky majoránky
3 rohlíky
několik lžic strouhanky
Postup
Předem upozorňuji, že jde o dávku asi tak pro deset strávníků! Protože je však tato sekaná výborná i studená, neváhejte a vyzkoušejte. Maso si však v uvedeném poměru radši nechte umlet u řezníka, ušetříte tím dost práce, zvlášť, když nemáte elektrický mlýnek na maso.
Předem (asi dvě hodiny) si namočíme do vody rohlíky. Dvě vejce si uvaříme natvrdo. Mleté maso dáme do mísy, přidáme česnek rozetřený se solí a pepřem, majoránku a dvě syrová vejce. Rozmočené rohlíky vymačkáme a spolu se třemi lžícemi strouhanky vmícháme do mletého masa. Rukama sekanou dobře propracujeme (sekaná má dostat důkladně naplácáno, aby se maso dobře spojilo!). Na válu si rozprostřeme alobal, přeneseme na něj zpracované mleté maso a rozválíme ho na silný plát. Na něj doprostřed položíme postupně párek a oloupaná vařená vejce. Pomocí alobalu dobře zavineme, vytvoříme dvě šišky sekané a posypeme je strouhankou, kterou rukou ještě trochu přitiskneme. Do pekáče dáme na dno asi jeden centimetr vody, vložíme šišky sekané, pekáč přikryjeme a pečeme v troubě asi hodinu a půl. Občas kontrolujeme a případně podléváme vodou. Ke konci pečení odkryjeme a dopečeme, aby vznikla křupavá kůrčička. Podáváme teplé s bramborem, bramborovou kaší či bramborovým salátem nebo studené s chlebem, pečivem a kyselou okurkou.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 3,404x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Domácí sekaná
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!