Tažený štrúdl

Suroviny

400 g hladké mouky
1 vejce
50 g másla do těsta
100 g másla na potírání závinu a vymazání plechu
500 až 600 g kyselejších jablek
100 g moučkového cukru
1/2 lžičky mleté skořice
10 g strouhanky
1 lžíce octa
100 ml vlažné vody
špetka soli

recept nemá fotografii

Postup

Tento recept je na slavný tažený štrúdl, který se vařil u Čapků.
Hladkou mouku dáme na vál, přidáme vejce, ocet. sůl a vlažnou vodu a utvoříme těsto, které pak dlouze a důkladně zpracováváme dohladka. Před koncem zpracování je dobré těstem několikrát do válu bouchnout, aby zvláčnělo a bylo prostě akorát. Z těsta uděláme dva bochánky, přikryjeme je porcelánovými miskami a necháme je dvě hodiny odpočinout. Zatím si oloupeme jablka, vykrájíme jádřince a jablka si nakrájíme na jemné plátky. Na stůl nebo na vál si připravíme starý čistý ubrus nebo kus jiného vhodného plátna, jeden bochánek na něj položíme a odprostředka k okraji začneme rukama vytahovat těsto. Výsledkem je těsto tenké jako blána nebo jako pergamen, které se netrhá. Na úplném konci se na kraji vytvoří silnější okraj (za který taháme) a ten odstřihneme. Těsto pocákáme rozehřátým máslem a do poloviny plátu posypeme strouhankou. Poklademe plátky jablek, poprášíme skořicí a cukrem. Pomocí plátna nebo utěrky potom začneme štrúdl zavinovat, pomalu a opatrně, až máme roli hotovou. Při přemístění závinu na plech si opět pomáháme plátnem nebo utěrkou - na plechu závin zahneme do písmene "U". Štědře ho potřeme rozpuštěným máslem a pečeme dozlatova v předehřáté troubě. Často ho kontrolujeme, protože pečení netrvá dlouho a řídíme se barvou těsta. Když je zlatohnědé, je závin hotový. Stejným způsobem postupujeme u druhého bochánku.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 1,584x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Tažený štrúdl


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist