Koláč s mákem a tvarohem

Suroviny

500 g hladké mouky
100 g cukru krupice
70 g tuku
1 vejce
špetka soli
1 vanilkový cukr
250 ml mléka
20 g droždí

Náplň:
100 g máku
250 g tvarohu
250 ml mléka
3 lžíce strouhanky
3 lžíce rybízového džemu
2 jablka
100 g cukru
1 bílý netučný jogurt
1 vanilkový cukr

Drobenka.
70 g hrubé mouky
70 g cukru
70 g tuku

recept nemá fotografii

Postup

Hladkou mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli dáme do mísy a nasucho promícháme. Mléko malinko ohřejeme (jen tak, aby bylo vlahé), dáme do něj špetku cukru a rozdrobíme kvasnice, které necháme vzejít. Tuk si rozpustíme a necháme mírně zchladnout. Mléko s kvasnicemi a vlahý tuk přilijeme do těsta a vařečkou vypracujeme hladké těsto, které v míse přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Počítáme s minimální dobou kynutí 2 hodiny - těsto by mělo svůj objem zdvojnásobit.
Zatím se můžeme pustit do přípravy náplní. Na makovou náplň si nejprve umeleme mák. Do kastrolku nalijeme mléko, vsypeme polovinu vanilkového cukru a 50 g cukru krupice a ohříváme na mírném plameni. Přidáme umletý mák, dále zahříváme a mícháme. Mák by se měl asi minutu povařit, ale pozor, prská! Potom ho odstavíme a přidáme do něj rybízovou zavařeninu (radši řidší) a ještě dobře promícháme. Měla by vzniknout středně hustá maková hmota, kterou necháme vychladnout. Základem tvarohové náplně je samozřejmě tvaroh (lépe netučný) a dále přidáme zbývající polovinu vanilkového cukru, 50 g cukru krupice, bílý jogurt, tři lžíce strouhanky a dvě oloupaná a nastrouhaná jablka. Vše zamícháme (případně lehce zašleháme el. šlehačem). Potom si připravíme drobenku rozmačkáním uvedených surovin.
Koláč připravujeme na velkém plechu na pečení, který si vymažeme tukem. Vykynuté těsto na něj rozprostřeme až do krajů (pomáháme si válečkem) a ještě jednou ho přikryjeme utěrkou a necháme alespoň půl hodiny v teplé místnosti kynout. Je to velmi důležité, protože náplně je poměrně hodně a je nutné ji dávat na dobře vykynuté těsto. Poté nanášíme obě náplně střídavě na těsto. Můžeme dělat například šikmé pruhy nebo si jinak barevně s náplněmi vyhrát. Povrch koláče potom posypeme drobenkou a koláč dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Pečeme až okraje koláče dostanou zlatohnědou barvu.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 3 229x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Koláč s mákem a tvarohem


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist