Pravá boloňská omáčka na špagety

Suroviny

4 lžíce rostlinného oleje
2 cibule
2 stroužky česneku
1 mrkem
375 g mletého hovězího masa
375 g mletého vepřového masa
250 ml mléka
375 ml suchého bílého vína
1 kg rajčat
1 lžíce rajčatového protlaku
zelené bylinky (oregano, bazalka, tymián, šalvěj)
sůl
pepř
500 ml vody

recept nemá fotografii

Postup

Samozřejmě můžete namítnout, že boloňskou omáčku na špagety můžete koupit v prášku a udělat za několik minut. To je pravda, když však zatoužíte zjistit, jaký je rozdíl mezi práškovou a skutečnou boloňskou omáčkou na spagety, můžete použít následující recept.
Nejdříve si připravíme všechny suroviny. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek také oloupeme a prolisujeme nebo utřeme se solí. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na drobné kostičky. Bylinky opláchneme a svážeme do svazečku. Nemáme-li čerstvé, lze nahradit sušenými. Rajčata opláchneme, nakrojíme slupku, spaříme je horkou vodou. oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibuli. Přidáme mrkev, česnek a také osmahneme. Doplníme mletým masem a podusíme jej. Přilijeme mléko a na mírném ohni vaříme, až se tekutina odpaří. Potom přilijeme bílé víno, promícháme a opět mírně vaříme dokud se tekutina neodpaří. Potom přidáme rajčata, rajčatový protlak, svazek bylinek, osolíme a opepříme. Vaříme asi 1-2 hodiny, velmi mírně a za občasného míchání. Svazek zeleniny nakonec vyjmeme a případně dochutíme. Tuto omáčku navršíme na uvařené špagety a posypeme strouhaným sýrem.

Poznámky: Vaření této omáčky je výhodné zejména v létě, kdy je dostatek vyzrálých a levných rajčat a kdy jsou také k dispozici čerstvé zelené bylinky, které omáčce dodají tu správnou chuť a vůni. Lze je samozřejmě nahradit i sušenými bylinkami, ale protože tyto mají výraznější vůni, vybereme z výše uvedených jen dva druhy a také s množstvím to nepřeháníme. Tato omáčka má také tu výhodu, že ji lze zmrazit a následně použít bez snížení kvality omáčky. Můžete proto využít této skutečnosti a porce omáčky si zmrazit do zásoby. Uprostřed sychravého podzimního večera se vám takto připravená omáčka bude určitě hodit.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 4,447x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: Počet hodnotících uživatelů 10.00 (počet: 1) 10.00 1 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Pravá boloňská omáčka na špagety


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist