Jak se peče dort (pro začátečníky)

Suroviny

Těsto:
6 vajíček
360 g hrubé mouky
300 g cukru krupice
Krém:
Dortová náplň v prášku
250 ml mléka
100 g másla
Další suroviny:
tuk na vytření formy
hrubá mouka na vysypání formy
rybízový džem
suroviny na ozdobení dortu

recept nemá fotografii

Postup

Nejčastěji se na korpus dortu používá těsto piškotové, které se skládá z vajíček, mouky a cukru. Uvedené množství surovin stačí na středně velký a poměrně vysoký dort (viz obrázek). Pokud budeme péci menší dort, uberete jedno či dvě vajíčka a ve stejném poměru ubereme i mouky a cukru. Pro zjednodušení na 1 vejce přijde 60 g mouky a 50 g cukru.
Nádobí a nástroje na pečení a zdobení dortu:
Chceme-li péct vyšší dort (viz obrázek), vyplatí se použít dvě kruhové dortové formy - výhodné jsou teflonové, protože ty není třeba vytírat tukem a vysypávat moukou. Dále je třeba mít k dispozici elektrický šlehač - šlehá se sníh z bílků, žloutková pěna s cukrem i krém. Na zdobení je třeba mít cukrářský sáček včetně jeho ozdobného zakončení nebo jakýkoliv druh zdobičky na cukroví. Hodí se i dlouhý dortový nůž na překrojení korpusu a dále široký nůž (stačí i příborový) na rovnoměrné roztírání krému po povrchu dortu.
Pracovní postup:
Připravíme si dvě vyšší nádoby - jednu na bílky a druhou na žloutky. Vyšší nádoby volíme proto, že se v nich bude pohodlně šlehat. Vejce rozklepneme a oddělujeme bílky a žloutky. Do nádoby se žloutky přidáme odvážené množství krupicového cukru a tolik lžic horké vody, kolik jsme použili žloutků. Tuto směs šleháme až do pěny - všechen krupicový cukr se musí při šlehání rozpustit, na žloutkové pěně nesmí zůstat cukrové krupičky. Poté metly pečlivě opláchneme, do nádoby s bílky přidáme tolik lžic studené vody, kolik jsme použili bílků a sníh ušleháme dotuha. Obrátíme-li nádobu se sněhem dnem vzhůru, ušlehaný sníh se nesmí pohnout!. Poté si odvážíme hrubou mouku a střídavě s bílkovým sněhem ji přidáváme do žloutkové pěny. Obojí vmícháváme jen velmi lehce. Polovinu hmoty nalijeme do jedné z dortových forem, druhou polovinu můžeme obarvit například lžící kakaového prášku a po lehkém rozmíchání také tuto hmotu nalijeme do formy. Abychom získali co nejpřesnější tvar dortu, na okraji u stěn formy těsto trochu více "zvedneme"pomocí stěrky či širšího nože. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě asi 200 stupňů. Korpus je propečený, jakmile se začíná mírně oddělovat od stěn formy. Přesvědčíme se o tom zapíchnutím špejle doprostřed - pokud je špejle po vyjmutí suchá, můžeme dort z trouby vyjmout a nechat vychladnout. Po vychladnutí je vyjmeme z formy a jeden z válců ještě rozkrojíme podélně na poloviny. Získáme tak tři části budoucího dortu.
Krém a zdobení dortu:
Dobrý a jednoduchý krém k plnění a zdobení dortu získáme, když použijeme výrobek Dortová náplň dr. Oetkera. Prodává se v několika příchutích (vanilková, koňaková, kávová, čokoládová). Krém připravíme podle návodu buď v méně kalorické variantě vyšleháním směsi pouze s mlékem nebo vyšleháním směsi s mlékem a změklým máslem. Máslo musí být opravdu hodně změklé, odvážíme si potřebné množství co nejdříve a rozkrájíme ho na kousky, abychom urychlili jeho změknutí. Částí krému potřeme první plochu dortu, přiklopíme druhou částí dortu. Tu můžeme také potřít krémem, ale pro zpestření lze použít místo krému například rybízový džem. Potom přiklopíme třetí část dortu a takto připravený polotovar zatížíme alespoň na půl hodiny větším prkénkem. Dort se tak "srovná" a bude mít pevnější a pravidelnější tvar. Zbytek krému potom použijeme na zdobení dortu. Zde se už fantazii meze nekladou. Ozdoby vytvořené z krému lze kombinovat s kousky čerstvého či kandovaného ovoce, ořechy, kousky čokolády apod.
Pokud hotový dort ihned nepodáváme, uchováváme jej v chladnu.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 3 519x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Jak se peče dort (pro začátečníky)


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist