Domácí šťáva z černého rybízu

Suroviny

1,5 l černého rybízu (dužnatého ovoce)
1 lžíce kyseliny citronové
1,75 kg cukru

recept nemá fotografii

Postup

Recept je od mé kolegyně z práce, je odzkoušený léty praxe a šťáva je opravdu velice dobrá. Zkoušený originál byl z černého rybízu, lze ale dělat z jakéhokoliv dužnatého ovoce.

Vyzrálé ovoce opláchneme a odměříme 3 půllitry do velké láhve od okurek o objemu 3,5 l.Rukou dobře rozmačkáme. Přidáme 1 lžíci kyseliny citronové a zalijeme 3 půllitry vody. Láhev povážeme plátnem a necháme 24 hodin stát.
Po této době přes látkový pytlík vše dobře prolisujeme. Nalijeme do 5l nádoby a přivedeme k varu. Přidáme 1,75 kg cukru a dobře promícháme až se cukr rozpustí. Pěnu, které se tvoří na povrchu sběračkou sbíráme.Po krátkém varu, když už máme pěnu sebranou a v nádobě je čistá šťáva, odstavíme z ohně. Do dřezu napustíme asi do 5 cm výšky studenou vodu a do ní postavíme hrnec s horkou šávou. Mícháme a měříme teploměrem teplotu. Když klesne po chvilce na 80 C, plníme šťávu takto horkou do 1,5 l PET lahví od dobré vody a pod. Naplněnou láhev s horkou šťávou hned dobře uzavřeme. Z této dávky je podle druhu ovoce okolo 3 l hotové šťávy.
Praktické poznámky:
Ovoce se dobře lisuje přes pytlík z diolenu. Umělé vlákno je daleko pevnější než plátno a nepropustí tolik pevných částí jako plátno. Sbírání pěny při varu šťávy je mnohem snadnější, je ji méně. Nejlepší jsou bílé plastové lahve s "vroubky" například od Korunní minerálky, ale lze použít i jiné bílé.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 12,640x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: Počet hodnotících uživatelů 9.00 (počet: 1) 9.00 1 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Domácí šťáva z černého rybízu


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist