Domácí šťáva z černého rybízu
Suroviny
1,5 l černého rybízu (dužnatého ovoce)
1 lžíce kyseliny citronové
1,75 kg cukru
Postup
Recept je od mé kolegyně z práce, je odzkoušený léty praxe a šťáva je opravdu velice dobrá. Zkoušený originál byl z černého rybízu, lze ale dělat z jakéhokoliv dužnatého ovoce.
Vyzrálé ovoce opláchneme a odměříme 3 půllitry do velké láhve od okurek o objemu 3,5 l.Rukou dobře rozmačkáme. Přidáme 1 lžíci kyseliny citronové a zalijeme 3 půllitry vody. Láhev povážeme plátnem a necháme 24 hodin stát.
Po této době přes látkový pytlík vše dobře prolisujeme. Nalijeme do 5l nádoby a přivedeme k varu. Přidáme 1,75 kg cukru a dobře promícháme až se cukr rozpustí. Pěnu, které se tvoří na povrchu sběračkou sbíráme.Po krátkém varu, když už máme pěnu sebranou a v nádobě je čistá šťáva, odstavíme z ohně. Do dřezu napustíme asi do 5 cm výšky studenou vodu a do ní postavíme hrnec s horkou šávou. Mícháme a měříme teploměrem teplotu. Když klesne po chvilce na 80 C, plníme šťávu takto horkou do 1,5 l PET lahví od dobré vody a pod. Naplněnou láhev s horkou šťávou hned dobře uzavřeme. Z této dávky je podle druhu ovoce okolo 3 l hotové šťávy.
Praktické poznámky:
Ovoce se dobře lisuje přes pytlík z diolenu. Umělé vlákno je daleko pevnější než plátno a nepropustí tolik pevných částí jako plátno. Sbírání pěny při varu šťávy je mnohem snadnější, je ji méně. Nejlepší jsou bílé plastové lahve s "vroubky" například od Korunní minerálky, ale lze použít i jiné bílé.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 12,640x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Domácí šťáva z černého rybízu
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!