Kulaté švestkové koláče

Suroviny

1 kg švestek
500 g hladké mouky
70 g tuku (Hera, máslo)
2 vejce
70 g cukru + 1 kostka cukru
20 g droždí
250 ml mléka
špetka soli

Na drobenku:
60 g másla
60 g cukru krupice
60 g hrubé mouky

recept nemá fotografii

Postup

Nejdříve si připravíme těsto a počítáme předem s tím, že bude asi hodinu kynout. Jde o klasické kynuté těsto, jehož příprava začíná kváskem. Mléko trochu zahřejeme (mělo by být vlahé), přidáme kostku cukru a rozdrobíme do něj droždí. Místo čerstvého droždí můžeme také použít přiměřené množství sušeného droždí. Počkáme, až droždí zvětší svůj objem a vyplave na povrch mléka. Zatím si rozpustíme tuk a necháme jej zchladnout. Odvážíme si mouku, cukr, přidáme jedno vejce a špetku soli. Jakmile je tuk vlahý, můžeme ho přidat k mouce, také přilijeme vzešlý kvásek. Vařečkou vypracujeme těsto - mělo by být hladké, lesklé a nemělo by se lepit k misce. Lehce ho na povrchu pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme kynout v teplé místnosti. Zatím si odpeckujeme švestky a rozdělíme je na poloviny, vymažeme si tukem plechy na pečení koláčů a suroviny na drobenku rukama promneme, aby vznikla stejnorodá hmota. Jakmile těsto zvětší asi dvojnásobně svůj objem, můžeme začít dělat koláče. Z výše uvedeného množství lze upéct asi 12 větších kulatých koláčů, ale je možné (a také jednodušší) udělat jeden koláč na celý plech a po upečení ho rozkrájet. Chceme-li se pustit do kulatých koláčů, rozdělíme si nožem těsto na příslušný počet dílů a z každého rukama vytvarujeme hladkou kuličku. Tu necháme chvíli odpočinout na pomoučeném vále. Potom ji rukama trochu promáčkneme a vytvoříme placičku - základ koláče. Přeneseme ji na plech a tam ji ještě třemi prsty tvarujeme tak, aby se zvětšila a aby po obvodu kruhu zůstávaly asi 1 cm široké zvýšené okraje. Takto si připravíme všechny koláče na jeden plech. V hrnečku si vidličkou rozšleháme vajíčko (můžeme k němu přidat lžičku cukru) a mašlovačkou potřeme zvýšené okraje koláčů. Na povrch koláčů poklademe švestky řeznou stranou dolů a každý koláč posypeme drobenkou. Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Při přípravě jednoho velkého koláče na celý plech postupujeme obdobně, pouze těsto rozválíme válečkem a položíme na celý plech.
Před podáváním můžeme koláče lehce pocukrovat. Nejlepší jsou čerstvé, jsou krásně voňavé a mají příjemnou mírně kyselou chuť.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 2,136x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Kulaté švestkové koláče


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist