Čočka na kyselo

Suroviny

500 g suché čočky
50 g sádla
30 g cibule
40 g hladké mouky
1/4 l vývaru
půl bobkového listu
trochu tymiánu
sůl
ocet (nebo citrónovou šťávu)

recept nemá fotografii

Postup

Čočku přebereme, opereme a namočíme asi na dvě až čtyři hodiny do studené (neosolené!) vody. Potom ji v téže vodě vaříme pod pokličkou do měkka. Můžeme také použít předvařenou čočkou, potom postupujeme podle návodu na obalu výrobku. V kastrole připravíme ze sádla, drobně nakrájené cibule a mouky světlou jíšku, podlijeme ji trochu vývarem, okořeníme bobkovým listem a tymiánem a krátce povaříme. K povařené jíšce potom přidáme uvařenou čočku, okyselíme octem nebo citrónovou šťávou, osolíme, promícháme a krátce povaříme. K čočce se často podává plátek uzeného masa, nebo je možné ji doplnit volským okem, opečenou uzeninou, kyselou okurkou apod. Povrch čočky můžeme ozdobit (a čočku také ochutit) osmaženou cibulkou.
Poznámka:
Místo bobkového listu a tymiánu, lze čočku okořenit mletým pepřem a trochou nastrouhané citrónové kůry. Moje maminka dělávala také úspornou variantu čočky na kyselo. Uzené maso a kyselé okurky nakrájela na kostičky a vmíchala je do horké čočky. Povrch potom ozdobila smaženou cibulí.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 2,441x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Čočka na kyselo


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist