Ledový dort s rybízovou náplní

Suroviny


Těsto:
5 vajec
2 žloutky
150 g cukru krupice
1/2 lžičky strouhané citronové kůry
150 g polohrubé mouky
30 g solamylu
90 g tekutého másla
Náplň a zdobení:
200 g rybízové zavařeniny
6 cl pomerančové šťávy
6 cl rumu
70 g moučkového cukru
180 g meruňkové zavařeniny
150 g ledové polevy
100 g čokoládové polevy

recept nemá fotografii

Postup


Příprava piškotu:
Ve vodní lázni šleháme vejce, žloutky a citronovou kůru. Po chvíli vyjmeme a pokračujeme ve šlehání až do vychladnutí. Vmícháme mouku, solamyl a na konec zvolna vychladlé tekuté máslo. Těstem naplníme formu, kterou jsme si předem vytřeli tukem a vysypali hrubou moukou, povrch těsta urovnáme, aby byl rovný a hladký. Korpus pečeme v troubě předehřáté asi na 190 stupňů po dobu asi 35 minut. Vychladlý korpus rozřízneme na tři pláty. Spodní plát zakapeme pomerančovou šťávou a rumem, prostřední potřeme rybízovou zavařeninou a vrchní potřeme meruňkovou marmeládou (lépe než rybízová "zatáhne" póry piškotového těsta). Pokud je meruňková marmeláda tuhá, rozehřejeme ji s troškou vody, aby se dobře roztírala. Podle návodu si připravíme ledovou polevu a rovnoměrně jí potřeme povrch dortu. Část polevy můžeme nechat stékat po bočních stěnách dortu, vytvoří hezkou ozdobu. Rozpustíme čokoládovou polevu a spirálovitě jí stříkáme na ještě tekutou ledovou polevu. Ideální je hotová čokoládová poleva, prodávaná v takovém obalu, že stačí odstříhnout jeden roh sáčku a polevu dát na chvíli rozehřát do horké vody. Na zdobení ji použijeme samozřejmě jen část, potom polevu necháme ztuhnout a uložíme v chladnu pro příští použití. Na závěr vytvoříme do ještě teplé polevy efektní pavučinový vzorek. Špičku nože protáhneme od středu dortu k okraji a po každém tahu nůž očistíme. Tahy nožem se snažíme dělat rovnoměrně od sebe.
Poznámka:
Pokud nepoužijeme kupovanou ledovou polevu, můžeme si ji udělat sami. Stačí jeden bílek, asi 100 g moučkového cukru a půl lžičky rumu. Všechny suroviny třeme vařečkou v misce tak dlouho, až je poleva lesklá a hladká.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 1,515x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Ledový dort s rybízovou náplní


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist