České koláče

Suroviny

500 g hladké mouky
citrónová kůra
sůl
20 g kvasnic
1/4 l mléka
100 g másla (tuku)
70 g cukru
2 žloutky

Nádivka maková:
180 g máku
3 dl mléka
100 g krupicového cukru
60 g perníku nebo sušenek
1 lžíce rozinek
vanilkový cukr

Nádivka tvarohová:
250 g měkkého tvarohu
1 vejce
90 g cukru
20 g rozinek
špetka muškátového květu

Na drobenku:
30 g másla
30 g moučkového cukru
50 g polohrubé mouky

1 vejce na potření koláčů a tuk na vytření plechu

recept nemá fotografii

Postup

Mléko mírně zahřejeme (nikoliv v mikrovlnce, kvasnice by špatně kynuly!), přidáme do něj lžičku krupicového cukru a rozdrobíme kvasnice. Necháme je v teple vzejít. Tuk si rozpustíme a necháme ho zchladnout - v okamžiku přidávání do těsta by měl být vlahý. Odvážíme si mouku, přidáme špetku soli, cukr a žloutky. Přilijeme mléko se vzešlými kvasnicemi a vlahý rozpuštěný tuk. Vařečkou (nebo ve hnětači) vypracujeme hladké těsto. Poprášíme ho na povrchu hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout v teplé místnosti do té doby, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Zatím si můžeme připravit drobenku - výše uvedené suroviny rozmačkáme rukama až vznikne stejnorodá hmota. Ušleháme si také vajíčko na potírání. Pokud budeme koláče plnit povidly a ta jsou tužší, můžeme je zředit tak, že k nim přidáme lžíci či dvě vody a za stálého míchání je zahříváme.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny, každou vyválíme na vále na 1 cm silně a nakrájíme na čtverce. Do každého dáme doprostřed nádivku (tvarohovou, makovou, povidla apod.), rohy čtverce poněkud povytáhneme a nad nádivkou spojíme tak, aby byla nádivka ze čtyř stran koláče vidět. Takto připravené koláče přeneseme na tukem vytřený a trochu předehřátý plech a necháme je ještě jednou kynout. Jakmile jsou vykynuté, potřeme je roząlehaným vajíčkem a posypeme cukrovou drobenkou. Dáme je péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Někde se tyto koláče ještě hned po upečení potírají rozpuštěným máslem, někde dokonce rumem.

Příprava tvarohové nádivky:
Tvaroh rozmícháme s vejcem, cukrem, muškátovým květem a vmícháme propláchnuté a okapané rozinky.

Příprava makové nádivky:
Mák jemně umeleme, povaříme v mléce (mícháme, aby se nepřipálil), přidáme nastrouhaný perník nebo sušenky, ochutíme vanilinovým cukrem a skořicí, osladíme a vmícháme propláchnuté a okapané rozinky.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 2,599x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu České koláče


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist