Borůvkový koláč
Suroviny
500 g borůvek
200 g tuku
3 vejce
150 g jemného krupicového cukru
1 vanilkový cukr
75 g mletých mandlí
1/2 lžičky strouhané citrónové kůry
75 g zakysané smetany
200 g polohrubé mouky
1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
tuk a hrubá mouka na vymazání plechu
Postup
Změklý tuk, cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru ušleháme do lehké pěny, do které postupně zašleháváme celá vejce a zakysanou smetanu. Do směsi přidáme mleté mandle a mouku promíchanou s kypřícím práškem a vše opatrně promícháme. Kulatou formu o průměru 30 cm dobře vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou, troubu si rozpálíme na 190 až 200 stupňů. Těsto vlijeme do formy, rovnoměrně rozetřeme a posypeme zmrazenými borůvkami. Pečeme asi 25 až 30 minut dozlatava. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout. Před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.
Poznámky:
Pokud nemáte právě v mrazáku borůvky z letního sběru, můžete použít jiné drobnější mražené, ale i čerstvé ovoce (rybíz, jahody, višně). Zmražené ovoce před pokládáním na koláč nerozmrazujte.
Nemáte-li mandle, lze zvýšit množství zakysané smetany až na 200 g. Je to úspornější varianta. Mandle jsou dnes drahé a využije se tak i zbývající smetana v kelímku.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 2,702x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Borůvkový koláč
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!