Švestková metýnka

Suroviny

1 kg švestek

Těsto:
500 g hladké mouky
70 g cukru krupice
70 g tuku (Hera, máslo)
1 žloutek
špetka soli
250 ml mléka
20 g droždí
1 kostka cukru
Tuk na vymazání plechu
1 vejce na potření okrajů
Posýpka:
100 g hrubé mouky
100 g cukru krupice
80 g tuku (máslo, Hera)

recept nemá fotografii

Postup

Jde o klasické kynuté těsto, takže začíná přípravou kvásku. Mléko spolu s kostkou cukru velmi mírně zahřejeme, odstavíme ze zdroje tepla a rozdrobíme do něj droždí. Tuk rozpustíme a necháme zchladnout. Zatím si odvážíme mouku, cukr, přidáme špetku soli a žloutek. Přilijeme vzešlý kvásek a zchladlý tuk. Těsto vymícháme vařečkou až je hladké a necháme ho pod utěrkou kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Zatím si připravíme švestky. Opláchneme je, rozkrojíme na poloviny, odstraníme pecky. Máme-li bosenské švestky, které jsou větší než obyčejné české švestky, rozkrojíme je i na čtvrtky (koláč se potom lépe krájí). Připravíme si i posýpku rozmačkáním všech uvedených surovin a vytřeme si tukem plech, na kterém budeme koláč péci. Když je těsto vykynuté, přeneseme ho na pomoučený vál a za pomoci válečku (nebo pouze rukama) ho vytvarujeme zhruba do velikosti plechu na pečení. Snažíme se však těsto příliš nestlačovat. Potom ho přeneseme na plech a rukama ho "dotáhneme" až těsně k okrajům plechu. Okraje asi v šíři 5-8 mm mírně vyvýšíme a potřeme je rozšlehaným vejcem. Nakrájené švestky poklademe řeznou plochou na těsto (pokryjeme jimi celou plochu koláče). Potom koláč rovnoměrně posypeme připravenou posýpkou a dáme péci do trouby vyhřáté na 200 stupňů C. Pečeme až do chvíle, kdy okraje zezlátnou. Hotový koláč necháme zchladnout (po celém bytě se line báječná švestková vůně), krájíme a podáváme. Nejlepší je ještě vlahý.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 4,630x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Švestková metýnka


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist