Králičí roláda
Suroviny
1 králík
150 g mletého vepřového masa
1 králičí játra
6 tenkých plátků anglické slaniny
40 g slaniny
60 g másla
1 vejce
1 houska
trochu mléka na zvlhčení
1 lžička hladké mouky
špetka muškátového květu
mletý černý pepř
sůl
zelená petrželka
Postup
Játra opláchneme, odblaníme a nakrájíme na drobné kousky. Mleté maso dáme do mísy, přidáme nakrájená játra, drobně nakrájenou a mlékem zvlhčenou žemli, vejce, ochutíme špetkou muškátového květu, vmícháme nasekanou petrželku, trochu rozehřátého másla a osolíme. Dobře promícháme a dáme odležet do chladna. Nádivka by měla být poměrně hustá.
Králíka na břišní straně po délce rozřízneme, rozložíme a vykostíme. Je to trochu piplačka a chce to dobrý ostrý nůž a trpělivost. Ale výsledek zase stojí za to. Vzniklý plát masa dobře omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Poklademe ho tenkými plátky slaniny, potřeme připravenou nádivkou a potom jej po délce od krku stočíme do rolády. Roládu ovážeme pevnou bílou nití, na povrchu osolíme a vložíme na zbylé máslo, na kterém jsme rozškvařili slaninu nakrájenou na kostičky. Roládu lehce opečeme po všech stranách, osolíme, podlijeme trochou vody a dusíme pod pokličkou v troubě. Během dušení ji opatrně obrátíme a podle potřeby podléváme horkou vodou. Ke konci pečení roládu odkryjeme a dopečeme do červena. Měkkou roládu vyjmeme, necháme asi 10 minut odpočinout, potom odstraníme nit a nakrájíme ji na porce. Zbylou šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, lehce osmahneme, zalijeme vodou, rozmícháme a krátce podusíme. Porce rolády na talíři šťávou trochu přelijeme. Roládu podáváme s bramborem. (U nás doma i s jednoduchým bramborovým salátem).
Poznámka:
K plnění rolády z králíka lze použít samozřejmě i jinou náplň. Mleté maso například nahradíme na kostičky nakrájeným uzeným masem, hráškem apod.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 2,329x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Králičí roláda
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!