Cokoliv v rosolu

Suroviny

Náplň:
400 g zmražených krabích tyčinek
3 lžíce zmražené nebo sterilované kukuřice a zeleného hrášku
2 natvrdo uvařená vejce
2 kyselé okurky
Aspik:
1 citron
1 kostka masoxu
5 kuliček černého pepře
2 menší bobkové listy
30 g práškové želatiny
sůl

recept nemá fotografii

Postup

Příprava rosolu (aspiku) má tři důležité aspekty. Je to vlastního příprava aspiku, volba vhodné „náplně“ a volba nádoby vhodného tvaru, ve které bude aspik chladnout a získá tvar.

Máme-li málo zkušeností s přípravou aspiku, najdeme si nejdříve vhodnou nádobu. Stačí mělká mísa nebo několik stejně velkých mističek. V nouzi lze použít i formu na srnčí hřbet, do které si pro snadnější vyklopení aspiku můžeme vložit potravinářskou fólii.

Potom se věnujeme se přípravě náplně. Podle výše uvedeného receptu připravujeme trochu méně obvyklý aspik s krabími tyčinkami. Nejdříve povaříme kukuřici a hrášek v osolené vodě a zcedíme. Pokud použijeme sterilovanou zeleninu, potom ji pouze slijeme a necháme okapat. Krabí tyčinky pouze mírně rozmražené nakrájíme na kostky, vejce oloupeme a nakrájíme na kolečka, kyselé okurky také nakrájíme na kolečka. Na aspik můžeme také použít malé šunkové rolky plněné bramborovým salátem nebo uzená krůtí prsa nakrájená na kostičky v kombinaci prakticky s jakoukoliv sterilovanou nebo „předvařenou“ zeleninou, samozřejmě i zeleninu samotnou, sterilované houby, olivy apod. Záleží na našich chutích, možnostech a fantazii.

Na vlastní rosol si nejdříve připravíme vývar. Masovou kostku rozvaříme v hrnci s vodou, přidáme pepř, bobkové listy a ještě krátce povaříme. Potom vývar zcedíme přes síto do druhého hrnce. Želatinu nasypeme do sklenice vody a necháme nabobtnat. Potom ji vlijeme do horkého vývaru a za stálého míchání ji necháme rozpustit – nevaříme!!! Podle chuti vývar okyselíme šťávou z půlky citronu, druhou část citronu nakrájíme na plátky a necháme na ozdobení. Protože želatina se prodává nejen jako prášková, ale také jako plátková a výrobky jsou od různých firem, konfrontujeme tento návod s návodem na obalu zakoupené želatiny.

Na dno připravené nádoby nalijeme tenkou vrstvu částečně zchladlého vývaru se želatinou a necháme krátce zatuhnout. Na něj rozložíme (esteticky uspořádáme) první vrstvu připravených a nakrájených surovin a opět zalijeme aspikem. Opět necháme trochu ztuhnout a stejným způsobem upravíme náplň do další vrstvy. Končíme vrstvou aspiku a vše necháme tuhnout v chladnu několik hodin. Hotový aspik vyklopíme na chladný talíř nebo podnos a ozdobíme plátky citronu. Podáváme s pečivem například jako lehkou večeři. Aspik menších rozměrů je také zajímavou ozdobou studených mís.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 1,984x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Cokoliv v rosolu


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist