Jidášky

Suroviny


500 g polohrubé mouky
150 g másla
70 g cukru
2-3 žloutky
40 g kvasnic
strouhaná citronová kůra
vanilkový cukr
1/3 lžičky soli
250 ml sladké smetany
1 vejce na potření

ukázka receptu Jidášky
Posunovut vlevo
ukázka receptu Jidášky
Posunout vpravo

Postup


Nejdříve si dáme rozpustit máslo a necháme ho zchladnout. Do misky odvážíme polohrubou mouku, uděláme v ní důlek a do něj vlijeme vlahou smetanu a rozdrobíme droždí. Necháme ho vzejít. Poté přidáme nastrouhanou citronovou kůru, krupicový i vanilkový cukr, sůl a žloutky. Nakonec přilijeme vlahý tuk a ze všech surovin vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme ho utěrkou a necháme v teplé místnosti vzkynout. Poté z něj vyvalujem válečky o délce asi 20 cm a tloušťce cca 1 cm. Z válečků se pokusíme uvázat uzel a jsme-li zruční, jeden konec uzle můžeme nakrájet jako ocásek a na druhém vytvarovat ptačí hlavičku. Takto připravené jidášky necháme znovu vzkynout. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme v troubě předehřáté na 190° C asi 15 minut. Ještě horké potíráme rozpuštěným máslem s medem.
Poznámka:
Těsto je málo sladké, ale obsahuje dost tuku. Je vláčné a chutné.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 1,565x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Jidášky


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist