Rybízový dort
Suroviny
Těsto:
3 vejce
150 g cukru krupice
175 g polohrubé mouky
100 ml oleje
1 lžička citronové šťávy
½ prášku do pečiva
Krém:
2 zakysané smetany (Olma)
1 smetana ke šlehání
1 ztužovač šlehačky
2 lžíce moučkového cukru
Ovoce:
500 g rybízu (jahod, malin, borůvek)
Poleva:
Dort-želé červené (Haas)
70 g cukru krupice
voda
Dortová forma o průměru 26 cm
Postup
Základní korpus je z piškotového těsta. Nejdříve si oddělíme bílky a žloutky. Ke žloutkům přidáme krupicový cukr a vyšleháme do pěny. Do této pěny lehce vmícháme olej a citronovou šťávu. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Mouku smícháme s polovinou prášku do pečiva a střídavě se sněhem ji přidáváme do těsta. Lehce promícháme. Dortovou formu vytřeme lehce tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto do ní rovnoměrně rozetřeme a vložíme do trouby předehřáté na 190 stupňů C. Po upečení necháme korpus vychladnout.
Zatím si očistíme ovoce, opláchneme ho a necháme okapat. Zchlazenou smetanu ke šlehání promícháme se ztužovačem šlehačky a vyšleháme do tuha. Zakysané smetany smícháme s moučkovým cukrem a poté k ní postupně přidáváme šlehačku. Touto směsí potřeme korpus, na to navršíme ovoce. Želé si připravíme podle návodu na obalu a polijeme jím povrch dortu. Necháme ho vychladit v ledničce a až před podáváním sejmeme formu a rozkrájíme.
Poznámka:
Rybíz můžeme zaměnit jiným ovocem. Vhodné jsou jahody, maliny, borůvky.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 1,560x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Rybízový dort
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!