Valašský frgál (lopaťák)

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
500 g polohrubé mouky
170 g cukru krupice 4 žloutky
250 g másla
sůl
500 ml mléka
70g droždí

Posýpka:
200 g másla
200 g hladké mouky
150 g cukru

Na potření okrajů:
250 g másla
rum
smetana

recept nemá fotografii

Postup

Z vlahého mléka, trochy cukru, trochy mouky a kvasnic uděláme kvásek. Než vykyne, utřeme cukr s máslem a přidáme žloutky. Do této směsi přidáme kvásek, zbytek mléka, sůl a mouku a vypracujeme středně husté těsto.

Mezitím co bude těsto kynout, si připravíme nádivku. Předem si uvaříme sušené hrušky, ty pak pomeleme na masovém mlýnku, přidáme rozinky namočené v rumu, trochu rozpuštěného másla, trochu cukru, badyán. To předcházející nemusí být, protože hrušky, to bývala výborná nádivka chudých.
Dále si uděláme posýpku - máslo, hladkou mouku a cukr mneme rukou tak dlouho, až se nám v prstech dělají drobné kuličky. V kastrolku si rozpustíme 250 g másla do voňava, po zchladnutí do něj přimícháme rum. Tuto směs použijeme k natírání upečených koláčů.

Vykynuté těsto rozdělíme na 250-300 g těžké bochánky a necháme je opět
vykynout. Potom rozválíme bochánky malým válečkem, rozetřeme na ně nádivku, posypeme sypáním a zase necháme vykynout. Před tím, než je dáme do trouby, propícháme je vidličkou. Po upečení - kraje musí být pěkně červené - je potíráme šlehačkou nebo smetanou a pak máslem s rumem.

Nádivka může být tvarohová, povidlová, maková či zelná - všechny jsou výborné, ale hrušková je přeci jen ta nej...

Tvarohová nádivka:
Tvaroh smícháme s vejci a máslem, přidáme muškátový květ, špetku mletého nového koření, špetku tlučeného hřebíčku, strouhanou citronovou kůru a vanilkový cukr.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 2,043x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Valašský frgál (lopaťák)


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist