Hruškový koláč s karamelovou polevou
Suroviny
250 ml vlahého mléka
75 g cukru
30 g droždí
500 g hladké mouky 75 g másla nebo rostlinného tuku
špetka soli
Na oblohu:
1,5 kg vyzrálých hrušek
šťáva z jednoho citrónu
tuk na vymazání plechu
100 g kysané (husté) smetany
pergamenový
papír
40 g másla
125 g cukru
75 g nasekaných mandlí
4 lžíce rumu
Postup
Rozdrobené droždí smícháme se dvěma lžičkami cukru a polovinou mléka a necháme je 15 minut kynout. Po vykynutí přidáme do kvásku zbylý cukr, měkký tuk, sůl a zbylé teplé mléko a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě kynout alespoň 30 minut.
Hrušky opláchneme, rozkrojíme na polovinu, oloupeme a vyjmeme z nich jádřinec. Pak je rozkrojíme na silnější dílky, které hned zakapeme citrónovou šťávou. Plech vymažeme tence tukem. Vykynuté těsto ještě jednou prohněteme a vyválíme z něho placku. Přeneseme ji na plech, rohy těsta vytáhneme trochu vzhůru. Kysanou smetanu rozkvedláme a potřeme jí povrch těsta, na nějž hustě jednu vedle druhé klademe nakrájené hrušky. Vršek koláče zakryjeme dostatečně velkým kusem pergamenového papíru a ve středně horké troubě moučník necelých 30 minut pečeme. Papír v posledních deseti minutách z koláče sejmeme, aby okraje koláče zezlátly. V hrnku se silným dnem rozehřejeme máslo a na malém ohni za stálého míchání přisypeme cukr. Necháme jej zhnědnout, pak přidáme ještě nakrájené oloupané mandle. Krátce promícháme a hrnec sejmeme z ohně. Přilijeme rum a polevou zalijeme ještě horký koláč. Koláč krájíme, jakmile poleva ztuhne.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 2,197x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Hruškový koláč s karamelovou polevou
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!