Hruškový koláč s karamelovou polevou

Suroviny

250 ml vlahého mléka
75 g cukru
30 g droždí
500 g hladké mouky 75 g másla nebo rostlinného tuku
špetka soli

Na oblohu:
1,5 kg vyzrálých hrušek
šťáva z jednoho citrónu
tuk na vymazání plechu
100 g kysané (husté) smetany
pergamenový
papír
40 g másla
125 g cukru
75 g nasekaných mandlí
4 lžíce rumu

recept nemá fotografii

Postup

Rozdrobené droždí smícháme se dvěma lžičkami cukru a polovinou mléka a necháme je 15 minut kynout. Po vykynutí přidáme do kvásku zbylý cukr, měkký tuk, sůl a zbylé teplé mléko a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě kynout alespoň 30 minut.
Hrušky opláchneme, rozkrojíme na polovinu, oloupeme a vyjmeme z nich jádřinec. Pak je rozkrojíme na silnější dílky, které hned zakapeme citrónovou šťávou. Plech vymažeme tence tukem. Vykynuté těsto ještě jednou prohněteme a vyválíme z něho placku. Přeneseme ji na plech, rohy těsta vytáhneme trochu vzhůru. Kysanou smetanu rozkvedláme a potřeme jí povrch těsta, na nějž hustě jednu vedle druhé klademe nakrájené hrušky. Vršek koláče zakryjeme dostatečně velkým kusem pergamenového papíru a ve středně horké troubě moučník necelých 30 minut pečeme. Papír v posledních deseti minutách z koláče sejmeme, aby okraje koláče zezlátly. V hrnku se silným dnem rozehřejeme máslo a na malém ohni za stálého míchání přisypeme cukr. Necháme jej zhnědnout, pak přidáme ještě nakrájené oloupané mandle. Krátce promícháme a hrnec sejmeme z ohně. Přilijeme rum a polevou zalijeme ještě horký koláč. Koláč krájíme, jakmile poleva ztuhne.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 1,967x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: tento recept ještě žádný uživatel nehodnotil 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Hruškový koláč s karamelovou polevou


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Jedlý papír

Nejširší nabídku jedlých papírů na dorty kupujeme ve Světě cukrářů.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist